29. september 1998 kell 22:00

Soome meremehed ähvardavad streigiga

Meremeeste liidu esimehe Per-Erik Nelini sõnul ei kiida liit teistest riikidest pärit odavama tööjõu kasutamist mingil juhul heaks ning kavatseb astuda konkreetseid samme selle vältimiseks.

Soome majandusväljaande Taloussanomat teatel on streigiähvardus seotud meresõidu toetusabinõudega, mille suhtes Soome valitsuse majanduspoliitika komisjon peab otsuse tegema oktoobrikuus. Transpordiministeerium soovitab kasutusele võtta nn tonnimaksu ja ergutada võõrtööjõu kasutamist. Ettepaneku kohaselt saaksid laevafirmad võtta laevameeskonda pooled liikmed madalama palgatasemega riikidest vastavalt sealsetele tingimustele. See on võimalik kaksikregistriseaduse alusel, mille pakutavaid võimalusi ei ole laevafirmad seni ära kasutanud.

Soome transpordiministeerium põhjendab ettepanekuid riigi laevafirmade konkurentsivõime tagamise vajadusega, sest enamik ELi liikmesriike on analoogseid abinõusid ellu viimas.

Soome meremeeste liit deklareerib, et ta ei nõustu Soome laevades võõrtööjõu kasutamisega, väites, et siis juhtub sama mis Hollandis, kus laevadel enam hollandlasi ei leidu. Liit lubab protestiks Soome kaubalaevad sadamatesse seisma jätta, kui tema seisukohta ei arvestata.

Soome meremeeste liit on kaalukas jõud, sellel on 10 000 liiget, kes moodustavad peaaegu kogu kaubalaevastiku ning ranniku- ja siseveekogulaevade töötajaskonna. TS-ÄP

Hetkel kuum