• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Milliseid võimalusi kokkuhoiuks näete oma ettevõttes?

  Ehitustegevuse kriis oleks tulnud Eestisse ka sõltumata Aasiast ja Venemaast. Põhjus on lihtsalt selles, et ehitusfirmasid on Eestis liiga palju. Ehitisi on tellitud juhuslikult -- mõnda asja on ehitatud rohkem, kui turg suudab alla neelata.
  Meie firmade grupp oma tegevuse sellist kokkutõmbamist ja kulude kärpimist täna isegi ei aruta. Areng on olnud sihipärane. Loodame, et see läheb nii ka edasi.
  Keerulisemaks on muutunud projektide rahastamine. Projektide käimalükkamise juures ei arvesta me enam Eesti pankadega, vaid mõtleme, kuidas oleks võimalik raha väljastpoolt sisse tõmmata, kas siis oma partnerite või mingite välisinstitutsioonide kaudu. Eesti pankadest ei kannata raha laenata, see on liiga kallis.
  Eesti ehitusturg vajaks korrastumist.
  Tahame kontsentreeruda põhitegevusele, muu tuleb maha müüa või likvideerida. Vahepeal olid veidi teistmoodi tahtmised, et teeme ennast suureks.
  Kui räägime leivast, siis kontsentreerume koduturule, st Viljandimaale ja linnale, et hoida kokku transpordikulusid.
  Ilmselt tuleb arutada ka töökohtade ratsionaalsust -- millised töökohad on vajalikud, millised mitte, võib-olla tuleks paigaldada mõni uus seade, et kulutused tööjõule väheneksid. Kahtlen aga, kas praegu on see õige aeg, et kõik oma reservid välja tuua?
  Me mõtleme selle peale, oleme valmis kulusid kokku tõmbama, kui tekib vajadus. Praegu majanduslangus meid veel väga valusalt ei pigista, mingit paanikat pole, inimesed töötavad.
  Teeme tööd selle nimel, et üldine olukord meid võimalikult vähe puudutaks, et võimalikult pehmelt maanduda, mitte aga tulekahju kustutama hakata.
  Meie part nerid on meediafirmad, teine pool turust on kogu Eesti ettevõtlus, kellele pakume online-teenust. Loomulikult annab ettevõtluse madalseis juba praegu, tuleva aasta lepingute sõlmimisel, tunda. Turg ei ole enam see, mis oli aasta tagasi. Oleme tegelikult kolm aastat kokkuhoidu silmas pidades elanud. On võimalik veel püüda kokku hoida tööjõukuludes, infotehnoloogias aga näiteks kokku hoida ei saa, see on meie põhiline tootmisharu.
  Nn ajakirjandusmaja rentnikke on jäänud vähemaks, see on samuti üks meie probleem. Oleme otsustanud maja müüa, aga eks seegi ole seotud praeguse üldise olukorraga -- huvi kinnisvaraprojektide vastu on vähene, büroopindu jääb üle, on ju turul ka suured pangamajad jms. Midagi ainult meist sõltuvat on raske välja mõelda, tuleb lihtsalt püüda üldises olukorras toime tulla.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Lill: oma head investeeringutootlust ei pea häbenema, ükskõik mida „kõrgeausused“ arvavad
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Hiina suurfirma võimalik pankrot ähvardab kogu regiooni majandust
Hinna kinnisvarafirma Evergrande on kokkukukkumise äärel ning analüütikud hoiatavad, et hullema stsenaariumi puhul on sellel suur mõju ka ülejäänud maailmale.
Hinna kinnisvarafirma Evergrande on kokkukukkumise äärel ning analüütikud hoiatavad, et hullema stsenaariumi puhul on sellel suur mõju ka ülejäänud maailmale.
Sooman: pensioniraha voolab kinnisvarast mööda
Kui kuni pooled pensioniraha välja võtjatest lubasid selle kinnisvarasse investeerida, siis reaalsus on teistsugune – elektroonikapoed on teleriostjatest pungil, kuid septembrikuine kinnisvaraturg on tavapärasest isegi rahulikum, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman septembrikuises ülevaates.
Kui kuni pooled pensioniraha välja võtjatest lubasid selle kinnisvarasse investeerida, siis reaalsus on teistsugune – elektroonikapoed on teleriostjatest pungil, kuid septembrikuine kinnisvaraturg on tavapärasest isegi rahulikum, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman septembrikuises ülevaates.
MESi koroonalaenude eest vastutanud EKRE minister: mina ei tea midagi
Endine maaeluminister, EKRE liige Arvo Aller leiab, et MESi juhatus ei teinud maksumaksja raha jagamisel vigu. Niisamuti pole Aller ka ise enda sõnul midagi valesti teinud.
Endine maaeluminister, EKRE liige Arvo Aller leiab, et MESi juhatus ei teinud maksumaksja raha jagamisel vigu. Niisamuti pole Aller ka ise enda sõnul midagi valesti teinud.