• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Astmelisest tulumaksust ettenägelikum

  Arengupartei esitas riigikogule seaduseelnõu teha alates 2000. aastast tulumaksusoodustusi lapsevanematele laste arvu järgi.
  Need vanemad, kellel on kaks last, maksaksid eelnõu kohaselt tulumaksu palgast ja sellega võrdsustatud tuludelt praeguse 26 asemel 13 protsenti. Kolme ning enama lapse vanemad oleksid ülaltoodud ulatuses üldse maksuvabad.
  Tööandja seisukohalt tähendaks see samade töökoha kulutuste juures töötajale kas 13protsendilist või 26protsendilist palgatõusu. Senine riigile minev tulumaks läheks kas osaliselt või tervikuna otse töövõtjale.
  Tulumaksuseaduse paranduse autorid loodavad, et muude võrdsete tingimuste korral muutuksid mitme lapse vanemad tööjõuturul konkurentsivõimelisemaks.
  Rohkem mõjutab maksusoodustus ehk väikelaste emade rakendusvõimalusi.
  Mõistagi eeldab seaduse rakendamine tööandjapoolset mõistmist ja koostööd.
  Kuigi kaasaegses maailmas vasak- ja paremvaadete mudel enam eriti ei kehti, võiks ettepaneku sisu ideoloogiliselt liigitada liberaalsete või parempoolsete majandusvõtete kilda. Nendega püütakse suunata sotsiaalseid protsesse.
  Ümberjagamine seatakse sõltuvusse loodud väärtustest ning bürokraatiat ei suurendataks.
  Maksuamet kontrollib maksusoodustuste täitmist nagu iga muudki maksuseadust.
  Maksusoodustuste ettepanek oleks esimene, suhteliselt radikaalne samm peatada sündivuse katastroofilist langust.
  Praegu jagatavad paarisajakroonised toetused ei muuda antud oludes mingil juhul kindlustunde taset ühiskonnas, mis on aga üks olulisemaid sündivuse languse põhjuseid.
  Madal sündivus paneb Eesti ühiskonna juba lähitulevikus raske dilemma ette -- kas stimuleerida igati sündivust või minna vastu uutele immigratsioonilainetele.
  Kuna Eesti on madala elatustasemega maa, saab ka immigratsioon olla madala kvaliteediga. Muutume nn Loode-Euroopa pühkmekastiks. Mõistagi tuleks meil mõelda oma ressursi, sh inimressursi taastootmisele.
  Eelnõu sisaldab ka astmelise tulumaksu elemente, sest erinevad omanikutulu liigid jäävad maksustatuks endises ulatuses.
  Seega maksavad jõukamad elanikekihid rohkem kui palgast elatuvad lastega pered.
  Astmeline tulumaks suurendaks tarbimist täna ja kohe kõigil elanikkonnakihtidel.
  Tulumaksusoodustused on tulevikku suunatud ja ettenägelikumad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
NFT – kuum plokiahela trend – saab oma ETFi
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.