Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Viilup ähvardab Kiviteri pankrotiga

  Kiviter põlevkivi eest ligi 30 mln krooni võlgu

  Väino Viilup ütles, et tal pole midagi parata, sest Kiviter ei ole mitme kuu jooksul suutnud Eesti Põlevkivile võlga tasuda. «Nad on meid kuude viisi lollitanud, aga soovi maksta pole avaldanud,» rääkis Viilup.
  ASi Kiviter juhataja Priit Piilmann väitis, et Kiviteril on Eesti Põlevkiviga sõlmitud maksegraafik, mille kohaselt tuleb võlg tasuda järgmise aasta juuliks. Viilup ütles, et kui oktoobris tasutakse selle kuu jooksev võlg 7,9 miljonit krooni, siis asi kohtusse ei lähe, rääkis Piilmann. Ta leiab, et Viilup ei pidanud oma sõna.
  Viilupi sõnul on Kiviteri omanikfirma Eriõli juhid talle juba helistanud ja palunud pankrotiavaldus tagasi võtta. «Ma olen öelnud, et enne, kui raha laual pole, ei võta ma midagi tagasi ja nendega ei räägi,» lausus Viilup.
  Viilup ütles, et kogu häda on selles, et Kiviteri uued omanikud ja juhid ei oska Kiviteri taolist ettevõtet juhtida. «Oleks seal Soone (Kiviteri endine peadirektor -- toim.) edasi, oleks asi korras,» rääkis Viilup. «Nende poiste ettevõtte juhtideks panek on sama vale kui teha minust ajukirurg, midagi head sellest ei tule.»
  Majandusministeeriumi nõunik Arvi Hamburg tunnistas, et pankrotiprotsessi käivitamine Kiviteri vastu on ebameeldiv. Samas ütles ta, et ei majandusministeerium ega valitsus saa sellesse sekkuda. «See on kahe firma vaheline asi, kui üks tahab tooraine eest raha ja teine seda maksta ei suuda,» sõnas Hamburg.
  Hamburg avaldas lootust, et Kiviter ja Eesti Põlevkivi leiavad siiski mingi kokkuleppe, et vältida Kiviteri pankrotti. «See eeldab muidugi mõlema poole tahet,» lausus Hamburg.
  Kiviter on üks Ida-Virumaa suuremaid tööstusettevõtteid, kus on ametis 2700 töötajat.
  Priit Piilmann väitis, et ta tasub selle kuu lõpuks Eesti Põlevkivile lubatud summa ära. «Olen veendunud, et mingit pankrotiasja siit küll ei tule,» lausus Piilmann.
  Kohtla-Järve aselinnapea Jüri Kollo oli üllatunud Kiviteri vastu esitatud pankrotiavaldusest. «Reedel istusime majandusministriga koos ning rääkisime Kiviterist ja siis pankrotivõimalusest ei räägitud,» sõnas ta.
  Sellel nädalal peaks majandusministeerium esitama valitsusele ettepaneku, kus on muuhulgas kirjas, et kaks praegu Eesti Põlevkivi valduses olevat kaevandust, Viru ja Tammiku kaevandus, müüakse Kiviterile.
  Arvi Hamburg märkis, et selle projekti esmane eesmärk on toetada Kiviteri ja Soome energeetikafirma Imatran Voima ideed rajada Kohtla-Järvele uus soojuselektrijaam, mis hakkaks tööle Kiviteris toodetud põlevkiviõliga.
  Poolehoidu majandusministeeriumi kavale väljendas esmaspäevases riigikogu infotunnis ka peaminister Mart Siimann.
  «See on täielik tsirkus, et pankroti äärel olev Kiviter tahab osa riigiettevõttest, mis on ju tegelikult meie riigi rahva vara,» kommenteeris Väino Viilup.
  Priit Piilmann leidis, et Eesti Põlevkivi juhi äkilise tegutsemise taga on valitsuse soov kaks kaevandust Kiviterile müüa.
  Majandusminister Jaak Leimanni sõnul ei kavatse riik Kiviteri rahalise dotatsiooni või tolli- ja aktsiisimaksudega aidata. Kiviter on soovinud riigilt saada dotatsiooni 63,5 miljonit krooni.
  «Kui sisseveetavale masuudile tollimaks peale panna, siis see tõstab automaatselt soojuse hinda, mis on praegu niigi kõrge,» lausus Leimann. «Tarbijad ei jõua Kiviterile seda luksust kinni maksta.»
  AS Eriõli ostis eelmise aasta novembris Kiviteri aktsiad riigilt 120 miljoni krooni eest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
DelfinGroupi poolaasta mahud kasvasid järsult
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Stroomi ranna suplusalalt avastati raske kütteõli reostus
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
Bolt läheb Soomes kolmandale katsele
Eesti tehnoloogiafirma Bolt üritab taas löögile pääseda Soome turul, kust on juba kaks korda ära tuldud, vahendab Helsingin Sanomat.
Eesti tehnoloogiafirma Bolt üritab taas löögile pääseda Soome turul, kust on juba kaks korda ära tuldud, vahendab Helsingin Sanomat.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.