27. oktoober 1998 kell 22:00

Viilup ähvardab Kiviteri pankrotiga

Kiviter põlevkivi eest ligi 30 mln krooni võlgu

Väino Viilup ütles, et tal pole midagi parata, sest Kiviter ei ole mitme kuu jooksul suutnud Eesti Põlevkivile võlga tasuda. «Nad on meid kuude viisi lollitanud, aga soovi maksta pole avaldanud,» rääkis Viilup.

ASi Kiviter juhataja Priit Piilmann väitis, et Kiviteril on Eesti Põlevkiviga sõlmitud maksegraafik, mille kohaselt tuleb võlg tasuda järgmise aasta juuliks. Viilup ütles, et kui oktoobris tasutakse selle kuu jooksev võlg 7,9 miljonit krooni, siis asi kohtusse ei lähe, rääkis Piilmann. Ta leiab, et Viilup ei pidanud oma sõna.

Viilupi sõnul on Kiviteri omanikfirma Eriõli juhid talle juba helistanud ja palunud pankrotiavaldus tagasi võtta. «Ma olen öelnud, et enne, kui raha laual pole, ei võta ma midagi tagasi ja nendega ei räägi,» lausus Viilup.

Viilup ütles, et kogu häda on selles, et Kiviteri uued omanikud ja juhid ei oska Kiviteri taolist ettevõtet juhtida. «Oleks seal Soone (Kiviteri endine peadirektor -- toim.) edasi, oleks asi korras,» rääkis Viilup. «Nende poiste ettevõtte juhtideks panek on sama vale kui teha minust ajukirurg, midagi head sellest ei tule.»

Majandusministeeriumi nõunik Arvi Hamburg tunnistas, et pankrotiprotsessi käivitamine Kiviteri vastu on ebameeldiv. Samas ütles ta, et ei majandusministeerium ega valitsus saa sellesse sekkuda. «See on kahe firma vaheline asi, kui üks tahab tooraine eest raha ja teine seda maksta ei suuda,» sõnas Hamburg.

Hamburg avaldas lootust, et Kiviter ja Eesti Põlevkivi leiavad siiski mingi kokkuleppe, et vältida Kiviteri pankrotti. «See eeldab muidugi mõlema poole tahet,» lausus Hamburg.

Kiviter on üks Ida-Virumaa suuremaid tööstusettevõtteid, kus on ametis 2700 töötajat.

Priit Piilmann väitis, et ta tasub selle kuu lõpuks Eesti Põlevkivile lubatud summa ära. «Olen veendunud, et mingit pankrotiasja siit küll ei tule,» lausus Piilmann.

Kohtla-Järve aselinnapea Jüri Kollo oli üllatunud Kiviteri vastu esitatud pankrotiavaldusest. «Reedel istusime majandusministriga koos ning rääkisime Kiviterist ja siis pankrotivõimalusest ei räägitud,» sõnas ta.

Sellel nädalal peaks majandusministeerium esitama valitsusele ettepaneku, kus on muuhulgas kirjas, et kaks praegu Eesti Põlevkivi valduses olevat kaevandust, Viru ja Tammiku kaevandus, müüakse Kiviterile.

Arvi Hamburg märkis, et selle projekti esmane eesmärk on toetada Kiviteri ja Soome energeetikafirma Imatran Voima ideed rajada Kohtla-Järvele uus soojuselektrijaam, mis hakkaks tööle Kiviteris toodetud põlevkiviõliga.

Poolehoidu majandusministeeriumi kavale väljendas esmaspäevases riigikogu infotunnis ka peaminister Mart Siimann.

«See on täielik tsirkus, et pankroti äärel olev Kiviter tahab osa riigiettevõttest, mis on ju tegelikult meie riigi rahva vara,» kommenteeris Väino Viilup.

Priit Piilmann leidis, et Eesti Põlevkivi juhi äkilise tegutsemise taga on valitsuse soov kaks kaevandust Kiviterile müüa.

Majandusminister Jaak Leimanni sõnul ei kavatse riik Kiviteri rahalise dotatsiooni või tolli- ja aktsiisimaksudega aidata. Kiviter on soovinud riigilt saada dotatsiooni 63,5 miljonit krooni.

«Kui sisseveetavale masuudile tollimaks peale panna, siis see tõstab automaatselt soojuse hinda, mis on praegu niigi kõrge,» lausus Leimann. «Tarbijad ei jõua Kiviterile seda luksust kinni maksta.»

AS Eriõli ostis eelmise aasta novembris Kiviteri aktsiad riigilt 120 miljoni krooni eest.

Hetkel kuum