1. november 1998 kell 22:00

British Petroleum kontrollis ASi Dekoil

Kopli poolsaarel asuv Dekoili terminaal on üks vaheetapp reaktiivkütuse transpordil Orenburgi oblasti naftatehasest Inglismaale, rääkis BP Oil Internationali Ida-Euroopa arendusjuht Jonathan Shepard.

Onako tütarfirma Onako Eesti koostöö British Petroleumiga algas pool aastat tagasi. Onako toimetab läbi Dekoili terminaali British Petroleumile toornaftat, diislikütust ja reaktiivkütust. Onako Eesti käibest moodustab kaks kolmandikku toornafta transport.

Jonathan Shepardi sõnul on British Petroleum suurima toornafta läbi Balti riikide vedajana huvitatud transiidist selle piirkonna kaudu, kuid siinsest kütuseturust firma veel ei huvitu.

«Meile on atraktiivsed Poola, Ukraina ja Moskva,» sõnas ta.

Kaheksa tanklaga Moskvas on British Petroleum Venemaa pealinnas ainus konkurent kohalikele kütusefirmadele. British Petroleumile kuulub ka kümnendik Siberi--Kaug-Ida naftakompanii Sidanko aktsiatest, mis garanteerib välisfirmale viiendiku häältest aktsionäride üldkoosolekul.

Onako Eesti kavatseb tänavu läbi Eesti vedada 800 000 tonni naftasaadusi, mis on neli korda enam kui mullu. Firma käibeks prognoositakse sellel aastal 800 miljonit krooni. Eesti suurim transiidifirma AS Pakterminal kavatseb tänavu vahendada 7 miljonit tonni naftasaadusi.

Hetkel kuum