Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kompensatsioon tax-free müügi lõpetajatele

  Euroopa komisjon on saatnud ELi liikmesriikidele dokumendi, kus kirjeldatakse maksuvaba müügi lõpetamisest tulenevate majanduslike kahjude korvamise võimalusi. Selle järgi saaks piirkonnad, millele maksuvaba müügi lõpetamine negatiivset mõju avaldab, taotleda toetust ELi struktuurifondidest. Sealt saab taotleda ka raha selle sammu sotsiaalsete ja majanduslike tagajärgede uurimiseks.
  Komisjon peab võimalikuks piirkondadele raha taotlemist ka arengufondidest, juhul kui antud piirkonna majanduslik areng sõltub oluliselt maksuvabast kaubandusest. Kuid sellisel juhul tuleb riikidel ja maakondadel kanda endal 50--75 protsenti kogutoetuse määrast.
  Transpordisektoris lubavad Euroopa Liidu reeglid maksta valitsustel riiklikku toetust niisuguse liikluse säilitamiseks, mis ilma tax-free müügita muutuks majanduslikult ebatasuvaks. Riigil on samuti õigus kohustada operaatorfirmasid jätkama tegevust niisugustel liinidel, millel on ühiskondlik tähtsus, ja maksta neile toetust. See puudutab nii laeva- kui ka lennufirmasid.
  Kuid EK ühtlasi rõhutab, et seejuures ei tohi rikkuda siseturu konkurentsireegleid, mis tähendab, et riikliku toetuse maksmise taotlused kuuluvad heakskiitmisele Euroopa komisjonis.
  Enamikku suure maksuvaba müügiga riike eurokomisjoni toetusemaksmise otsus ei rahulda ja nad teevad aktiivset kuluaaritööd, et tax-free müügi lõpetamise tähtaega edasi lükata. Nende riikide seas on Iirimaa, Rootsi, Soome, Saksamaa, Prantsusmaa.
  Saksamaa uus kantsler Gerhard Schröder lubas eelmisel nädalal Hamburgis toiduainetöötajate kongressil, et ta asub võitlema maksuvaba müügi jätkamise eest. Osa analüütikuid usub, et Schröder ja Prantsuse peaminister Lionel Jospin soovitavad ELi detsembritippkohtumisel Austrias jätkata maksuvaba kaubandust veel kolm aastat. Suurbritannia valitsus on teatanud, et ta ei ole rahul EK soovitatava maksusüsteemiga, mis pärast maksuvaba müügi lõpetamist kavatsetakse kehtestada.
  Autor: DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Ökonomist: kiire hinnatõus on hakanud tarbimist piirama
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Modera kasvatas poole aastaga müüki 60%
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Kriis Ühendkuningriigi valitsuses jätkub, pannes naela langema
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Läti taastab kohustusliku ajateenistuse
Läti plaanib seoses Venemaa põhjustatud pingetega taastada järk-järgult meestele kohustusliku kaitseväeteenistuse, teatas kaitseminister Artis Pabriks.
Läti plaanib seoses Venemaa põhjustatud pingetega taastada järk-järgult meestele kohustusliku kaitseväeteenistuse, teatas kaitseminister Artis Pabriks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.