Toomas Truuverk • 1 veebruar 1999

Hansapanga aktsia hoidis turgu üleval

Hoolimata börsil valitsenud langussuunalisest kauplemisest viis turuliidri Hansapanga aktsia kroonine tõus plusspoolele ka aktsiate keskmist hinnaliikumist iseloomustava ÄP indeksi -- päevaga +0,35%, 274,12 punktile.

Tõusjate ja langejate suhe börsil kaubeldavate aktsiate osas oli 11:2 langejate kasuks. Lisaks Hansapanga aktsiale suutis kauplemispäeva positiivsel poolel lõpetada veel vaid Merko Ehituse aktsia, mille hind kerkis 1,05%, 9,6 kroonile.

Olulisi muudatusi hinnatasemetes esmaspäeval siiski ei toimunud. Lisanimekirja aktsiate kõikumised tulenesid eeskätt aktsite ostu- ja müügihinna suurest vahest. Näiteks eilse börsipäeva suurima kukkuja Kalevi aktsia spread oli päeva lõpus 2 kr ehk 16%. Eesti Näituste aktsial, mille hind kukkus eile 11,25%, aga ligi 13%.

Eile keskpäeval teatas 1998. aasta esialgsed majandustulemused tööstussektori liider Norma. Aasta kokkuvõttes teenitud 50,2 miljonit krooni konsolideeritud puhaskasumit on arvestades ettevõtte tõsiseid raskusi III kvartalis päris hea tulemus. Samas kerkib muidugi kohe küsimus, kuidas on hakkama saadud debitoorse võlgnevuse ohjamisega. Aktsia hinnale ega kauplemisaktiivsusele teade märgatavat mõju ei avaldanud. Hind langes päevaga veidi väiksema kui 200 000kroonise kauplemismahu juures 4,17%.

Pangaaktsiad püsisid eilsel loiul turul küllalt tugevatena. Nagu juba mainitud, jäi Hansapanga aktsia ühena vähestest plusspoolele ja Ühispanga aktsia hind ei muutunud. Olulist toetust ei tulnud eile pangaaktsiatele ka Helsingi börsilt. Hansapanga aktsiaid kaubeldi seal 2545 tükki ja Ühispanga aktsiat 6670 ühikut.

Reedel teatatud 43% Klementi aktsiate ostmine läks Soome rõivatööstusele P.T.A. Group maksma 9,68 miljonit krooni, mis teeb 9,3 krooni aktsia kohta ehk 66% rohkem kui aktsia hind Tallinna börsil. Ettevõtete suurosaluste ostmise puhul on viimasel ajal ostuhind ületanud börsihinda ca kaks korda (Hansapank, Ühispank, Rakvere LK).

Hetkel kuum