Tõnis Oja • 4. veebruar 1999 kell 22:00

Inglise Pank alandas intressi

Inglise Pank alandes eile ootamatult repomäära 50 baaspunkti võrra 5,50 protsendini. Ootamatu ei olnud intressimäära alandamine ise, vaid suurus: analüütikud eeldasid 25punktilist intressikärbet. Briti keskpank on nüüd alates oktoobrist viiel järjestikusel kuul alandanud intresse kokku kahe protsendipunkti võrra. Viis järjestikust intressimuutust (langust) kehtestati viimati 1981. aastal. Naelsterling langes selle peale vahetult enne uudise teadaandmist 1,6338 dollarini. Euro suhtes jäi Briti nael peaaegu muutumatuks (22,7421 krooni).

Kuna lisaks Inglise Pangale alandas intresse ka Taani keskpank, olid investorid veendunud, et Euroopa on minemas intresside langetamise teed. Varem või hiljem peab repomäära alandama ka Euroopa keskpank, mille tõttu euro ja muutub järjest vähematraktiivseks. Euroopa ühisvaluuta jõudiski eile taas uuele rekordmadalale tasemele 1,1255 EUR/USD, mis tegi dollari kursiks 13,9019 krooni.

Intresside alandamise jutt ei piirdunud ainult Euroopaga. USA rahandusminister Robert Rubin soovitas kolmapäeval tungivalt Jaapanil käsitleda monetaarpoliitikat peamise instrumendina saareriigi majanduse elavdamiseks. Analüütikud interpreteerisid ministri sõnu kui üleskutset alandada ka sealseid intresse. Jaapani Panga keskne intressimäär on praegu rekordiliselt madal -- 0,5%.

Hetkel kuum