Valimiste öö lõpetas ootused

21.00 -- Keskerakonna pidutsemiskoha Grand Hotel Mercure'i uste vahelt kostub ansambli Vanaviisi lõbusaid viise. Kõigi tähelepanu on koondunud rikkalikule söögilauale, valimistulemused ja ansambel tunduvad veel kõrvalise tähtsusega.

Erakonna liidrit Edgar Savisaart otsivad silmad peavad pettuma. Nagu hiljem selgub, kujunebki terve õhtu valimistulemuste ootamise kõrval ka suure juhi ootamiseks. Selle hetke saabumise kohta kostub lugematuid tähtaegu.

21.30 -- Keskerakonna meelelahutusüritusi korraldav Riho Rõõmus kutsub rahvast lauludega üles astuma ning teatab, et oma julge lubaduse on andnud juba Olavi Iisrael. Ovatsioonide saatel teatab Keskerakonna edukatest valimistulemustest peasekretär Küllo Arjakas. Erakonna liidrist pole kippu ega kõppu.

21.50 -- Rahvas pöördub teleri eest fuajee poole. Kiirel sammul marsib peoruumi keskerakonna noor poliitiline juht Sven Mikser, kes seejärel eraldub tagasihoidlikult hotelli kuuenda korruse õdusamasse saali, mis on samuti Keskerakonna käsutada.

Küsimusele Savisaare asukoha kohta kehitab Kostel Gerndorf, tema ammune kaaslane rahvarinde päevilt õlgu, kuid pakub, et ju ta kuskil hotellitoas on.

22.30 -- Fotograafid ja ajakirjanikud londivad peosaali ja fuajee vahet. Savisaart ei ole endiselt. Televisioonist hõigatakse maha, et oodatu ise istub kodus teleri ees ja ei plaanigi välja tulla.

Kahtlusi hajutab põllumajandusminister Andres Variku saatel peauksest sisse astuv Arnold Rüütel, kes fotograafidele naeratades otsejoones liftide poole suundub ning mõnekümne minuti pärast jälle salapäraselt majast väljub.

Peosaalis kuulatakse rõõmsalt valimistulemusi. Korraks üritatakse ka kanalit vahetada, kuid ekraanile ilmuvad intiimstseenid sunnivad rahva ehmatuse nõudel taas endisele telekanalile pöörduma.

23.30 -- Lauluviisi on üles võtnud Lõuna-Eestis kandideeriv Kalmer Tennosaar. Lükkamata ümber rahva kahtlusi tema suguluse kohta Boris Jeltsiniga, veenab ta hääli enda poolt andma, sest ainult tema ajavat Eesti suhted Venemaaga kindlasti korda.

Erinevalt Keskerakonna aseesimeestest Siiri Oviirist ja Kalev Kallost tunnistab Tennosaar, et tema jaoks on Keskerakonna nii suur edu pisut üllatav. «Vähemalt Lõuna-Eestis, mille kohta meile rõhutati, et tegu on kõige hõredamalt esindatud alaga,» nendib ta võidurõõmsalt.

00.40 -- Välisuste juures lõbustab rahvast ülemeelikuks muutunud siseministrikandidaat Aivar Riisalu. Põlvili kordamööda keelefirma TEA omaniku Silva Tomingase, Kalev Kallo abikaasa ning Siiri Oviiri ees valjuhäälselt vaimukusi puistates annab ta fotograafidele tükiks ajaks tegevust. Pärast naiste soovitusi kiiremini koju minna palub Riisalu Arjakaselt vabandust, et on tekitanud poliitilise skandaali, ja lubab lahkuda.

01.00 -- Diskoga lõbustab rahvast Estin. Fuajees liftide ees on madalstardi asendis massina telemehi ja fotograafe. Oodatud hetk on käes.

01.02 -- Liftist väljuvat Savisaart on «mesilasparve» seest näha vaid vilksamisi.

Välgusähvatuste saatel liigub inimkobar raskustega ruumist ruumi, kus liider lähedasemaid võitluskaaslasi kättpidi tänab. Üksteise otsa komistades kaasa liikuv publik on tantsuplatsi sootuks unustanud. Meeletu meluga pole kaasa läinud vaid Savisaare tütar, kes kahe sõbrannaga tantsu lööb.

Pärast põgusaid tänusõnu valijate, kandidaatide ning abikaasa Vilja aadressil liitub tantsiva tütrega ka Edgar Savisaar.

Reformierakond on neljandal kohal. «Masendav!» pomisevad samad poliitikud, kes veel hommikul ennustasid, et kõige halvem tulemus on väike kaotus Keskerakonnale.

Suurelt ekraanilt jooksev ETV valimiste ööstuudio näitab kaadreid teiste erakondade pidutsemispaikadest, kus inimeste näod on õnnelikumad. Siis ilmub ekraanile Reformierakonna juht Siim Kallas ja saal elavneb korraks. Aplaus ja ovatsioonid, kuid kohe jätkub otseülekanne valimiste pressikeskusest ja nüüd saab sõna hoopis keskerakondlane Sven Mikser. Oravapartei häälitseb nördinult.

«Isegi alkohol ei hakka pähe,» kostab kõrvaltlauast. Sest kusagil pidi midagi valesti minema. Aga kus ja miks? Ekraanile ilmub Savisaare nime taha häältearv 8823 ja seejärel Kallase nime taha number 374.

Kaadreid pidutsevast ja õnnelikust Isamaaliidust vaatab Reformierakond häbeliku vaikusega. Isamaaliidul ja Mõõdukatel on vähemalt esialgu läinud arvatust paremini.

«Nüüd tuleb vist täita oma lubadus ja osta lennukipilet esimesse ettejuhtuvasse kohta,» muigab Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni juht Rein Voog.

Erakonna peasekretär Heiki Kranich peab aga oma ameti maha panema. Kranich on erakonna valimisnimekirjas 21. ja juba paar kuud enne valimisi kinnitas ta, et kui Reformierakond ei saa 21 kohta riigikogus, on ta oma tööd halvasti teinud.

«Oleksin selle ameti nii või teisiti maha pannud,» ütleb Kranich poole ühe paiku öösel tüdinult teleekraani silmitsedes. Reformierakonnal on esialgu vaid 16 kohta riigikogus. Tartus saavutas Reformierakond ilmselge valimisvõidu, kuid ülejäänud Eestis toimuvat jälgides tiheneb õhk Carinas arusaamatusest ja nördimusest.

Esmaspäeva hommikuks on olukord rõõmsam. Paremerakonnad on saanud piisavalt hääli, et moodustada valitsus ja selleks hakatakse hoolimata magamata ööst ka kohe ettevalmistusi tegema.

Kell pool üheksa on Koonderakonna, Pensionäride ja Perede liidu ning Maaliidu kogunemiskohas Olümpia ööklubis vein juba otsa saanud ja võileibadest vaid riismed järel. Seltskond klubis on väljapeetult tagasihoidlik ja soliidne. Vaid Enno Selirand teeb oma punase parukaga nalja. Pilku püüavad ka lauljad Mati Nuude ja Katrin Karisma, kes seekord siiski lavale ei kipu.

Algul lohutavad kohalviibijad teleriekraani jälgides end sellega, et tulemused on esialgsed ja põhiliselt välismaalt korjatud.

Koonderakonna esimehe Mart Siimanni sõnul on eesmärgiks saada 16 protsenti häältest ja alla kümne jäämine tähendaks ebaõnnestumist.

Paraku näitab toetusprotsent langustendentsi. «Reformil on üksikud isikud, kuid pole laiemat tagamaad. Keskerakonna edu on aga nende valimiskampaaniale tehtud suuri kulutusi arvestades täiesti mõistetav,» kommenteerib ekraanilt nähtavaid numbreid Pärnu linnavolikogu esimees Märt Mere.

Kell hakkab lähenema südaööle. Veel ametis olev valitsusjuht Siimann, erakonna peasekretär Ants Leemets ja ärimees Ülo Pärnits vaagivad sülearvuti taga üheskoos valimise vahetulemusi. Suurerastaja Pärnits rõõmustab, et riigikogusse pääsevad kogenud majandusmehed, nagu Jüri Mõis ja Toivo Asmer.

Seltskond lööb kihama, kui paar minutit pärast kella 12 tuhiseb saali Rahvaerakonna esimene mees Toomas Hendrik Ilves kaaskonnaga. «Esimene kosilane saabus,» kostab sosin. Ilves ja Siimann istuvad kaaslastega saali kaugeimasse nurka aru pidama.

Veel enne, kui Rahvaerakonna mehed lahkuvad, hakkavad fotograafide pilke püüdma hallid lokid, ka Arnold Rüütel on kohal. «Ilvese tulek on märk,» lausub Siimann hetk hiljem Äripäevale. Tundub, et Koonderakond saab kaalukeeleks uue valitsuse moodustamisel.

Hetkel kuum