Tõnis Oja • 23 märts 1999

Valuutaturgudel pole mootoreid

Valuutakursid jäid eile nagu esmaspäevalgi suhteliselt väheliikuvateks. Väikest elevust tekitasid Jaapani rahandusministeeriumi kõrged ametnikud, kes püüdsid järjekordselt jeeni kurssi alla rääkida. Mingil määral see neil ka õnnestus. Dollari kurss tõusis esmaspäevaõhtuselt 118,18 jeenilt eile 118,81 jeenile. Saareriigi ametnikel on vaja lahendada kaks vastandlikku ülesannet -- hoida Nikkei indeks kõrge, ilma et valuuta muutuks liiga kalliks. See on aga enne majandusaasta lõppu küllaltki raske, sest rahvusvahelistel turgudel tegutsevad investorid püüavad oma tulusid repatrieerida.

Euro suhtes jäi dollar samuti väheliikuvaks, kuigi Ühendriikide valuuta veidi tugevnes. Valuutaturgude tähelepanu keskmesse jäi Euroopa ja USA intressitasemete erinevus, mis on 1,75 protsenti Ühendriikide kasuks. Olulist mõju ei avaldanud ei naftat eksportivate riikide organisatsiooni (OPEC) naftaministrite istung ega isegi NATO vägede sekkumise ülisuur tõenäosus Kosovos.

OPECi lepe on mõjunud hästi Norra kroonile, mis kerkis euro suhtes eile juba neljandat päeva järjest kõrgeimale kursile.

Dollari kurss oli eile õhtul 14,384 krooni.

Hetkel kuum