• Jaga lugu:

  Rootsi on kimbatuses

  Peaminister Göran Persson kinnitas, et ministrivahetus ei too kaasa Rootsi majanduspoliitilise suuna muutust ning et tegemist olevat täiesti tavalise protseduuriga. Rootsi turg ja meedia olid aga täiesti vastupidisel arvamusel.
  Turg esitas selle teate peale nõutu küsimuse: kes on Bosse Ringholm, sest uut 56aastast rahandusministrit ei ole varem peaaegu üldse avalikkuses esinemas nähtud ja majanduse asjatundjana on ta täiesti valge leht. Olukorra tõsidust süvendas veelgi opositsioonierakondade nõue korraldada uued valimised.
  Åsbrink põhjendas tagasiastumist Perssoni usalduse kaotamisega. Åsbrink ütles, et tagasiastumise ajendiks sai peaministri pühapäevane sõnavõtt, milles ta lubas maksude alandamist 2000. aastal 15--20 mld krooni võrra.
  Åsbrink on korduvalt öelnud, et Rootsi vajab ranget kulude kontrolli ning eelarve ülejääki, kuigi koalitsioonikaaslased on mitmel korral kutsunud üles kulutusi hoopis suurendama.
  Rahandusministri tagasiastumine sattus väga halvale ajale, sest Åsbrink pidi täna esitama parlamendile tuleva aasta eelarvekava. See tähendab, et eelarve peab esitama uus ja tundmatu minister, kelle kohta arvatakse, et ta ei ole oma eelkäijaga isegi mitte samadel seisukohtadel.
  Valitsuse usaldusväärsus on selle läbi kõvasti kannatanud. Teadmatus mõjutas intresse ja Rootsi krooni kurssi.
  Obligatsiooniintressid kerkisid 7--9 punkti. Rootsi ja Saksamaa intressierinevus suurenes 13 punkti võrra ja on nüüd 48 punkti.
  Turg suhtub Åsbrinki üllatavasse lahkumisse väga mõrult. Åsbrinki peetakse riigikulude range kokkuhoiu pooldajaks.
  Ringholm on seevastu sotsiaaldemokraatide traditsioonilise suuna esindaja, kellele riigieelarve tasakaal ei ole sedavõrd tähtis. Lisaks usutakse, et peaminister Persson hakkab ise rohkem rahanduspoliitikat suunama. Turus ei äratanud usaldust ka see, et uus rahandusminister ei osanud öelda, kas ta on Euroopa rahaliidu pooldaja või vastane.
  See, et peaminister ei suutnud ruttu rahandusministri kohale leida kogenud poliitikut, näitab analüütikute hinnangul tema positsiooni nõrkust. Isegi Rootsi sotside pooldajad ei usu enam Perssoni valitsuse pikka püsimisse. Tõenäoliselt toob Åsbrinki lahkumine uued valimised ligemale.
  Tavalisele rootslasele lähevad valitsuse püsimise raskused kalliks maksma. Intressitõus suurendab elamiskulu ja ajutiselt ka makse.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.