Kadi Heinsalu • 14. aprill 1999 kell 22:00

Suurpettur jõudis kohtusse

Kahe poja ema, 32aastast Merike Valsi ootab süüdi tunnistamisel 1--6 aastat vabadusekaotust.

Valsi pettused algasid 1996. aastal BC Tallinna korvpalliklubi sponsoritelt raha väljapetmisega. Viimased pettuseteated on pärit ühelt Tallinna raamatukaupluselt selle kohta, et novembris jäi õppematerjali eest tasumata 10 000 krooni.

Vals lubas Eesti perekondadele tööd firma PIAB Media AB esindajana Rootsis, kasseerides kautsjonina 3800 krooni. Võlausaldajaks on ka mitu polikliinikut, kes Merike Valsi nn tööotsijaid tasuta ravisid.

Vals suunas kõik Rootsi töölesoovijad arstlikku komisjoni ja lasi ka mitmel inimesel hambad terveks ravida. Neli meest lasi ennast Tallinnas meremeeste haiglas vaktsineerida kollapalaviku vastu. Raha visiitide eest võttis Vals inimestelt enda kätte, kuid ei kandnud seda meditsiiniasutustele üle.

Taksojuhil, kellele ta lubas odava korteri muretseda ning kellelt võttis 18 000 krooni korteri üürivõla tasandamiseks, lasi pettur end 18 000 krooni eest võlgu sõidutada, enne kui mees pettusest aru sai.

Kannatanu Irma Raikma rääkis eile, et nende perekonnalt võttis Vals umbes 15 000 krooni. Kuna tööpakkumine Rootsi hotelli tundus usutav, siis võttis ta ennast eelmisest töökohast lahti.

Raikma tööd ei saanud ning pidi loobuma samuti Merike Valsile makstud rahast. Ta leidis endale uue töökoha alles rohkem kui poole aasta pärast.

«Ega ma ei looda eriti raha kätte saada, aga tuleb ikka kohale tulla,» põhjendas Raikma eile kohtuistungile tulekut.

Merike Vals võttis kohtus omaks raha vastuvõtmise, kuid eitas pettusi. Valsi kriminaalasja süüdistuskokkuvõttes on 122 episoodi, kannatada saanud firmasid on 85.

Eile luges prokurör ette süüdistuskokkuvõtte ja kohus kuulas üle esimesed kümmekond tunnistajat.

Valsi kohtuasi jätkub täna.

Hetkel kuum