Kaido Einama • 14. aprill 1999 kell 22:00

Tee oma Internetiühendus kiiremaks

Internetikasutaja suurim soov on alati saada oma andmeside läbi Interneti veelgi kiiremaks. Kuna andmeside kiirus sõltub paljudest asjadest ja nende koosmõjust, siis üht-teist muutes ja parandades see tavaliselt ka õnnestub.

Operatsioonisüsteemi Windows 95 seaded, mis on paigas juba tarkvara installeerimisel, arvestavad tegelikult kohtvõrgu ehk LANi jaoks optimaalsete andmeside seadetega.

Kui arvuti asub kontori kohtvõrgus ja kasutab seda Internetile ligipääsuks, on kõik parimas korras, sissehelistamise puhul aga on vaja mõned seaded muuta just telefoniliinile optimaalseteks. Kasutajal ise neid muutma hakata on keeruline, selleks on olemas rida abiprogramme, näiteks TweakDUN. Alati ei pruugi aga seadete muutmine kiirust suurendada, kõik sõltub konkreetsest liinist ja kasutatavast tehnikast.

Modem on andmeside kiiruse parandamisel arvutis kõige olulisem lüli. Modemit ostes on oluline teada tema maksimaalset töökiirust. Praegu levinuim kiirus modemitel on 56 kb/s (kilobitti sekundis).

Kiirus sõltub ka telefoniliinidest ja internetiteenuse pakkujast.

Internetilehitsejaid ehk brausereid on põhiliselt kaks: Internet Explorer või Netscape. Ülejäänuid kasutatakse väga harva. Tarkvara aitab lehekülgi näha nii, nagu neid üles riputades on tahetud näidata.

Kuid alati pole vaja internetileheküljelt kõike laadida. Kui andmesideühendus on aeglane, võib näiteks piltide näitamise välja lülitada. Peaaegu alati võib välja lülitada taustaheli mängimise.

Internetilehitsejad laadivad internetilehekülje tavaliselt mällu ja sealt arvuti kõvakettale. Kui satute Internetis leheküljele, mis on juba arvutisse salvestatud, siis kontrollib lehitseja laaditava lehe päisest, kas midagi on muutunud. Kui muutusi ei leita, laaditakse ekraanile juba arvutisse salvestatud lehekülg, mis aitab aega kokku hoida. Windows 95 või 98 kasutamisel on optimaalne 32 MB mälu, kõvakettal peaks vaba ruumi olema vähemalt 100 MB.

Veebikiirendid (Web Accelerators) hoolitsevad selle eest, et võrgust pidevalt midagi laaditakse. Sel ajal, kui kasutaja juba laaditud lehekülge loeb, üritab veebikiirendi ära aimata, millisele leheküljele järgmisena liigutakse ja tegeleb nende laadimisega. Üks enamlevinud kiirenditest on näiteks NetAccelerator. Võimalus ilma intelligentse ennustajata läbi ajada on ise kõik huvipakkuvad leheküljed kiiresti läbi käia, siis ühendus katkestada ja neid arvutist, kuhu lehitseja nad laadis, uurida.

Hetkel kuum