Toomas Truuverk • 21. aprill 1999 kell 22:00

Börsil domineerisid eile välisinvestorid

Aktsiate hinnad Tallinna börsil kerkisid eile 19,41 miljoni kroonise kauplemismahu juures keskmiselt 0,34% ja ÄP indeks fikseerus börsipäeva lõpus 342,47 punktil.

Ainsana liikus põhinimekirja aktsiatest turule vastu Hansapanga aktsia, kukkudes päevaga 1,75% võrra 84 kroonile. Hansapanga aktsia languse taga olid paar suuremat, ilmselt välismaist müügiorderit, ütles Optiva Panga maakler Sulev Raudsepp BNSile. Hansapanga aktsia päevakäive ulatus 41 tehingus 6,95 miljoni kroonini.

Märkimisväärset kauplemishuvi ilmutasidki investorid eile vaid põhinimekirja aktsiate vastu. 3--4 mln krooni ringis oli Telekomi, Ühispanga ja Norma aktsia päevakäive.

Taas pakkus mõningase üllatuse Telekomi aktsia, suutes Tallinnas tõusta krooni võrra kõrgemale välisturgudel noteeritud hinnast ja lõpetas börsi sulgemisel ligi protsendiga plussis, 105 kroonil. Londonis, Frankfurdis ja Münchenis püsis aktsia hind samal ajal kindlalt 104 kr tasemel.

Samal ajal kui kohalike investorite huvi paelus eile suuresti Telekomi aktsia, tundsid välisinvestorid lisaks kauplemisele Hansapanga aktsiaga huvi ka Ühispanga ja Norma aktsia vastu.

Viimaste puhul võis erinevalt Hansapanga aktsiast täheldada pigem ostuhuvi. Ühispanga aktsiaid vahetas Helsingis omanikku 33 000 ja hind kerkis päeva jooksul 25,8 kroonile. Samas jäi õhtul üles ostuordereid päris suurele kogusele Ühispanga aktsiatele.

Norma aktsia leidis korraliku kauplemishuvi Saksamaa börsidel, kus Frankfurdis ja Münchenis vahetas omanikku kokku ligi 106 000 aktsiat koguväärtusega 2,8 mln kr. Tugev huvi kergitas hinda nii Saksamaal kui ka Tallinnas ja aktsia sulgus ülalpool 26 kr piiri.

Esimese kvartali majandustulemused teatas eile Estiko kontsern. Aastaga käibes ca kolm korda kaotanud ettevõte põhjendas langust jaekaubanduse väljaarvamisega kontserni ettevõtet hulgast. Käibe vähenemine ja prognoositav kasumi vähenemine aktsionäridele siiski vaevalt meeldib.

Hetkel kuum