Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Norma käive mullusest väiksem

  Norma eile avaldatud esimese kvartali majandustulemuste kohaselt ületas ettevõtte maksueelne ligi 46 miljoni krooni suurune kasum eelmise aasta sama perioodi tulemust 1,6 miljoni krooni võrra. Norma peaökonomist Raivo Harand märkis, et suurema kasumi allikaks on pidevalt tugevnenud USA dollar. Norma puhaskasum oli ligi 34 mln krooni.
  Norma viiendikuline käibelangus võrreldes eelmise aastaga on Venemaa muutunud olukorda arvestades normaalne tulemus, lausus Talinvest Suprema Väärtpaberite ASi müügijuht Veikko Maripuu.
  Ettevõtte toodangust eksporditi 90% endiselt Venemaale ning Norma 127 miljoni krooni suurusest ostjate võlgnevusest moodustab idaturg 87%. Ostjate võlgnevus vähenes esimese kvartali jooksul ligi 10 mln krooni võrra.
  Raivo Harand lausus, et võrreldes sügisese ligi 200 miljoni kroonise võlaga on see hea tulemus ning ettevõtte jaoks optimaalne.
  Ebatõenäoliselt laekuvaid arveid on Normal ligi 12 miljonit krooni. Harandi sõnul ei ole ettevõte praegu lootusetuid laene maha kandnud ning laekumata summad loodetakse kätte saada.
  Norma maksuvõlad märtsi lõpus olid 11,3 mln krooni, suurenedes kolme kuuga üle nelja miljoni krooni. Harandi sõnul on tegemist jooksvate maksuvõlgadega.
  Hansapanga aktsiaanalüütik Urmas Riiel märkis, et Norma puhul tuleb silmas pidada, et ettevõte ei kontrolli oma Venemaa riski. Võimalust ettevõtte toodangu müüki ümber korraldada hindas Riiel raskeks ja lisas, et muudatused ettevõtte juhtkonnas annavad tunnistust ettevõttesisestest erimeelsustest selles vallas.
  Maripuu lisas, et uutele lääne turgudele sisenemine nõuaks Normalt toodangu kvalitatiivset hüpet. Kui Venemaa olukord jääb samaks, jäävad Normale sealsed kliendid ning kõrge kasumimarginaal, lausus Maripuu.
  Norma põhitegevusaladeks on ohurihmade ja autotarvikute valmistamine ja müük ning allhanketööde tegemine autotööstusele.
  Norma aktsi ahind langes Tallinna börsil eile esmaspäevaga võrreldes 1,5 krooni ehk 5,5% võrra 25,8 kroonini. Esmaspäeval ostetud aktsiad annavad omanikule õiguse saada eelmise majandusaasta eest dividende 3 krooni aktsia kohta. Eelmisel aastal maksis Norma omanikutulu kaheksa krooni aktsia kohta. Mullu kaubeldi dividendiõigustega aktsiatega 18. mail, mil aktsia sulgemishind oli 70 krooni. Päev hiljem oli kauplemisaktiivsus börsil poole madalam ning aktsiahind langes 58 kroonini ehk 17 protsendi võrra.
  Riiel lausus, et vaatamata Venemaa riskile ei saa väikeinvestoritele soovitada aktsiast loobumist. Investor peab endale teadvustama ettevõtte riske ja arvestama optimaalse hinna, lausus ta.
 • Hetkel kuum
Otto Pukk: millises kodus saab olla armastus, kui pole võimalik külmkappi toiduga täita
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Ettevõtja: öeldakse, et alandage hindu. Mille arvel?!
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA mai tööturu raport kergitas võimalust uueks intressimäära tõstmiseks
USA tööturg on mais püsinud oodatust paremas seisus ning kuuga kasvas töökohtade arv oodatust enam, millele aktsiaturud reageerisid ka tõusuga.
USA tööturg on mais püsinud oodatust paremas seisus ning kuuga kasvas töökohtade arv oodatust enam, millele aktsiaturud reageerisid ka tõusuga.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Uuring: onupojapoliitikat küll märgatakse, ent vilet puhuda ei söandata
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Uued vastutustundlikud ettevõtted teada. Kes sai kulla, hõbeda või pronksi?
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Leedu moodne hiigelfirma maksis ka hiigeldividendi – kõvasti üle miljardi
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Luhtunud lootus Briti turule: langus ehituses sunnib Aseri tellisetootmist sulgema Lisatud vallavanema kommentaar: riigijuhid suretavad ettevõtlust
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.