Kaja Koovit • 27. aprill 1999 kell 22:00

Norma käive mullusest väiksem

Norma eile avaldatud esimese kvartali majandustulemuste kohaselt ületas ettevõtte maksueelne ligi 46 miljoni krooni suurune kasum eelmise aasta sama perioodi tulemust 1,6 miljoni krooni võrra. Norma peaökonomist Raivo Harand märkis, et suurema kasumi allikaks on pidevalt tugevnenud USA dollar. Norma puhaskasum oli ligi 34 mln krooni.

Norma viiendikuline käibelangus võrreldes eelmise aastaga on Venemaa muutunud olukorda arvestades normaalne tulemus, lausus Talinvest Suprema Väärtpaberite ASi müügijuht Veikko Maripuu.

Ettevõtte toodangust eksporditi 90% endiselt Venemaale ning Norma 127 miljoni krooni suurusest ostjate võlgnevusest moodustab idaturg 87%. Ostjate võlgnevus vähenes esimese kvartali jooksul ligi 10 mln krooni võrra.

Raivo Harand lausus, et võrreldes sügisese ligi 200 miljoni kroonise võlaga on see hea tulemus ning ettevõtte jaoks optimaalne.

Ebatõenäoliselt laekuvaid arveid on Normal ligi 12 miljonit krooni. Harandi sõnul ei ole ettevõte praegu lootusetuid laene maha kandnud ning laekumata summad loodetakse kätte saada.

Norma maksuvõlad märtsi lõpus olid 11,3 mln krooni, suurenedes kolme kuuga üle nelja miljoni krooni. Harandi sõnul on tegemist jooksvate maksuvõlgadega.

Hansapanga aktsiaanalüütik Urmas Riiel märkis, et Norma puhul tuleb silmas pidada, et ettevõte ei kontrolli oma Venemaa riski. Võimalust ettevõtte toodangu müüki ümber korraldada hindas Riiel raskeks ja lisas, et muudatused ettevõtte juhtkonnas annavad tunnistust ettevõttesisestest erimeelsustest selles vallas.

Maripuu lisas, et uutele lääne turgudele sisenemine nõuaks Normalt toodangu kvalitatiivset hüpet. Kui Venemaa olukord jääb samaks, jäävad Normale sealsed kliendid ning kõrge kasumimarginaal, lausus Maripuu.

Norma põhitegevusaladeks on ohurihmade ja autotarvikute valmistamine ja müük ning allhanketööde tegemine autotööstusele.

Norma aktsi ahind langes Tallinna börsil eile esmaspäevaga võrreldes 1,5 krooni ehk 5,5% võrra 25,8 kroonini. Esmaspäeval ostetud aktsiad annavad omanikule õiguse saada eelmise majandusaasta eest dividende 3 krooni aktsia kohta. Eelmisel aastal maksis Norma omanikutulu kaheksa krooni aktsia kohta. Mullu kaubeldi dividendiõigustega aktsiatega 18. mail, mil aktsia sulgemishind oli 70 krooni. Päev hiljem oli kauplemisaktiivsus börsil poole madalam ning aktsiahind langes 58 kroonini ehk 17 protsendi võrra.

Riiel lausus, et vaatamata Venemaa riskile ei saa väikeinvestoritele soovitada aktsiast loobumist. Investor peab endale teadvustama ettevõtte riske ja arvestama optimaalse hinna, lausus ta.

Hetkel kuum