• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõttel raskem laenata

  Jaanuaris moodustasid äriühingutele antud laenud kommertspankade üldisest laenuportfellist 85,7%. Kahe kuuga on ettevõtetele antud laenude maht vähenenud 29%ni pankade laenuportfellist. Samal ajal on liisingufirmadele antud laenude osakaal tõusnud kõigist laenudest 7,4%-lt 64,8-le.
  Hansapanga krediidiriski divisjoni direktor Aivar Rehe ütles, et ettevõtetele väljastatud laenude vähenemine on tingitud mullusest Vene kriisist ja üldisest majanduskliima jahenemisest. «Pangad annavad rohkem lühiajalisi laene ja pikaajaline investeerimine ettevõtete äriprojektidesse pole eriti aktiivne olnud,» tunnistas Rehe. Ta lausus, et samas on laenuandmine liisingufirmadele esimeses kvartalis päris suur olnud. See ei tähenda, et pank eelistaks laenuandmisel vaid enda gruppi kuuluvaid firmasid, väitis ta.
  «Eeldame, et liisingufirmadele antud laenud maanduvad erinevates majandussektorites,» märkis Rehe. Hansapangal pole esialgu plaanis laenuintresse rohkem alandada, sest kahe kuuga on baasintress langenud 4,5 protsendipunkti 12,5%-le, ütles Rehe. «Edasised otsused intresside langetamise osas teeme turu käitumist jälgides,» lisas ta.
  Ühispank langetab 1. mail ettevõtetele antava kroonilaenu baasintressi 13%-le. Eelmise kuu lõpus langes kroonilaenude intress Ühispangas 3 protsendipunkti 15%-le.
  Optiva Panga riskijuhtimise osakonna analüütik Heikki Raadik ütles, et pank kavatseb järgmisel nädalal laenuintressid taas üle vaadata. Viimati langetas Optiva Pank kroonilaenu baasintressi aprilli keskel 13,5 protsendini. «Tõenäoliselt langetame baasintressi veel kuni protsendipunkti võrra,» märkis Raadik.
  ASi Tallegg juhatuse esimees Ants Käsper ütles, et ettevõte võtaks hea meelega laenu. Kuna firma laenukoormus on juba praegu päris suur, on seda aga raske saada, nentis ta. «Toiduainetööstuse kasumlikkus on viimasel ajal madal ja seetõttu on keeruline suurendada omakapitali,» lisas Käsper. Tema hinnangul pole samas otstarbekas Euroopa Liidust laenu võtta, kuigi seal on madalamad laenuintressid. Laenu teenindamine ja lepingutasud tulevad kokkuvõttes kallimad, väitis Käsper. «Välismaalt on mõttekas laenu võtta suurtel ettevõtetel suurtes summades,» leidis Käsper.
  Heikki Raadik ütles, et ettevõtjad on laenuvõtmisest huvitatud, kuid keerulise majandusolukorra tõttu pole neil esitada pankadele piisavalt kvaliteetseid projekte.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ain Kivisaar: eksklusiivse kinnisvara kese kolib lähiaastatel Tallinna Manhattanile
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
Tallinna kinnisvaraturul käib sügisele omaselt vilgas tegevus kõigis segmentides. Huvi püsib jätkuvalt kõrge ka eksklusiivsete elamispindade vastu ning võib prognoosida, et lähiaastate luksuskinnisvara keskmeks saavad lisaks jätkuvalt populaarsele mereäärele ka südalinna kõrghooned, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar.
USA majanduskasv aeglustus ootamatult
Kaubandusministeerium avaldas kolmapäeval kolmanda kvartali esialgsed majanduskasvu tulemused, mida pärssisid Covidi nakatumiste tõus ja jätkuvad tarneahela probleemid, vahendab Reuters.
Kaubandusministeerium avaldas kolmapäeval kolmanda kvartali esialgsed majanduskasvu tulemused, mida pärssisid Covidi nakatumiste tõus ja jätkuvad tarneahela probleemid, vahendab Reuters.
Esimesel koroonaaastal kasvasid tervishoiukulud Eestis 167 miljoni euro võrra
Möödunud aasta algul puhkenud pandeemia mõju tervishoiule iseloomustavad ühelt poolt suurenenud erakorralised kulud, teisalt seiskunud plaaniline ravi. Seega jäid raviteenuste kulud erakorralise olukorra perioodil võrreldes eelneva aastaga väiksemaks.
Möödunud aasta algul puhkenud pandeemia mõju tervishoiule iseloomustavad ühelt poolt suurenenud erakorralised kulud, teisalt seiskunud plaaniline ravi. Seega jäid raviteenuste kulud erakorralise olukorra perioodil võrreldes eelneva aastaga väiksemaks.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.