Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Muinsuskaitsealune tala WCs

  Läbi kolm ja pool miljonit maksva vanalinna luksuskorteri elutoa, WC ja pesuruumi jookseb muinsuskaitse all olev ajaloolise väärtusega tala, mille läbisaagimise eest tuleks trahvi maksta.
  Kinnisvarafirma Ober-Haus esitles möödunud nädalal Tallinna vanalinnas Pikk 30 kümne luksuskorteriga residentsi, milles on muinsuskaitse nõuete kohaselt säilitatud ajalooliste detailide seas ka korteris nr 7 asuv ligi 15 m pikkune raskepärane tala, mis takistab sissepääsu WCsse ja saunaga vannituppa.
  Maja suurim, 149,7m² üldpinnaga apartement ulatub läbi kolmanda ja neljanda korruse. Ober-Hausi kesklinna kontori juhataja Mihkel Oiderma kinnitusel pole selle 3,4miljonilist müügihinda tala tõttu alandatud.
  Ober-Hausi ehitusjaoskonna ülem Ahti Morel juhtis oma sõnul korduvalt hoonet projekteerinud Laansoo Grupi arhitektibüroo arhitektide tähelepanu sellele, et säilitatav tala jääb olmeruumidesse sisenemisel ette.
  Tallinna muinsuskaitseameti juhataja Liisa Pakosta sõnul vääris tala säilitamist oma esialgsel kohal ja teisaldamine oleks kahandanud selle tegelikku väärtust. Tema arvates asub korteri WC vales kohas.
  Hoone projekteerinud arhitektid Andrus Sisask ja Paavo Kais kinnitavad, et valisid korteri olmeruumidele optimaalse koha, sest keskaegsesse majaossa WC ja pesuruumide projekteerimine oli raskendatud ning aknapoolsed ruumid tuli jätta elu- ja magamistubade tarbeks.
  Nii kinnisvaraarendaja kui ka muinsuskaitse seisukohad on vastandlikud. Mõlemad möönavad, et ühest küljest suurendab ajaloo vahetu eksponeerimine korteri väärtust ja esmapilgul tülikana näiv, puhtmuinsuskaitselise tähtsusega tala võib ajaloofanaatikust korteriostjale saada veenvaks müügiargumendiks.
  Teisest küljest ei soovitanud Liisa Pakosta talast kirjutada, sest see jätaks muinsuskaitsest väära mulje. Mihkel Oiderma arvates ei pruugi läbi WC ja pesuruumi ulatuv ajalooline tala praktilise meelega inimestele meeldida.
  Vanalinnas ehitades tuleb paratamatult joonduda muinsuskaitse nõuete järgi ja säilitada võimalikult palju hoonetele iseloomulikke detaile.
  Pikk 30 puhul oli enamik säilitamisele kuuluvatest osadest teada juba pärast inventariseerimist. Tala sattus ühe korteri olmeruumidesse ühest küljest muinsuskaitse nõuete ja teiselt poolt arhitekti projekti tõttu. Esialgne plaanilahendus nägi ette, et tualetid ja vannitoad asuvad läbi maja üksteise kohal, ning tehnovõrkude väljaehitamise järel polnud neid lihtne teise kohta liigutada.
  Iseenesest pole seitsmendas korteris asuv tala midagi enneolematut -- olen selliseid ka teistes vanalinna hoonetes näinud. Kui korter saab kindla omaniku, tuleb temaga läbi arutada, mis talast edasi saab.
  Igale kinnisvarale leidub ostja, kui sellel on hea asukoht ja unikaalne väärtus, mis tulevikus võib kasvada. Kinnisvara väärtust võib tõsta ka naljakate ja kummaliste vanade detailide sissejätmine -- vanalinna korteri soetaja ei hinda kipsplaatidega sirgeks aetud seinu, vaid näiteks keskaja madalaid uksi, millest tuleb läbi pugeda.
  Kui pole otsest põhjust detaili väljalõhkumiseks, siis selle allesjäämine tuleb kinnisvarale kasuks. Erakordselt unikaalne tala on piisavalt eriline selleks, et meelde jääda -- niisuguse korteri ostab inimene, kes näeb selle väärtust.
  Normaalse elukeskkonna säilitamine on oluline, kuid must-valgeid otsuseid teha ei saa. Tegemist on arhitekti apsuga, kes ei oleks tohtinud WC asukohta nii planeerida.
  Autor: Imbi E. Kaljuste
 • Hetkel kuum
Kaimar Karu: valitsusjuhi üleskutse alandada müügihindu on populism
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Ehitaja suurobjekti valmimisest: kahe aasta kallinemine ei ületa 10%
Tallinna kesklinna kerkiva Arteri kvartali 2020. aasta lõpu prognoosiga võrreldes on kvartali ehitus kallinenud vähem kui kümnendiku võrra, ütleb saates "Eetris on ehitusuudised" Merko projektijuht Ahti Suppi.
Tallinna kesklinna kerkiva Arteri kvartali 2020. aasta lõpu prognoosiga võrreldes on kvartali ehitus kallinenud vähem kui kümnendiku võrra, ütleb saates "Eetris on ehitusuudised" Merko projektijuht Ahti Suppi.
Novaturas jõudis kasumisse tagasi
Leedu reiskorraldaja Novaturas kasvatas esimeses kvartalis müügitulu 35% ja jõudis 2,3 miljoni euroga kasumisse.
Leedu reiskorraldaja Novaturas kasvatas esimeses kvartalis müügitulu 35% ja jõudis 2,3 miljoni euroga kasumisse.
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: mõistagi tabas mind raev, kuid härrasmees häält ei tõsta Täiendatud kell 9.53
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Raadiohitid: kui palju kinnisvaraturg veel kukub?
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Investorid lubavad: päikesepaneelid tasuvad ära ka miinuses elektrihinnaga "Kaabud" valetasid! Elekter polnud kallis rohepöörde tõttu
Investor Peep Abel tõi oma eramaja päikesepaneelide kogemustest esile, et päevasel ajal, mil elektri hind oli miinuses ja ta pidi oma päikeseenergiat võrku müües võrgutasu peale maksma, sai tema vaid kaheksa senti miinust ühe päeva jooksul. See summa ei tundu talle üldse nii õudne, et paneelidest loobuda.
Investor Peep Abel tõi oma eramaja päikesepaneelide kogemustest esile, et päevasel ajal, mil elektri hind oli miinuses ja ta pidi oma päikeseenergiat võrku müües võrgutasu peale maksma, sai tema vaid kaheksa senti miinust ühe päeva jooksul. See summa ei tundu talle üldse nii õudne, et paneelidest loobuda.
Fantoomliitujad vabastasid gigavati jagu võrguvõimsust
Võrguettevõtete andmetel on fantoomliitujad pärast elektrituruseaduse muudatuste jõustumist vabastanud juba üle 1000 megavati jagu võrguvõimsust.
Võrguettevõtete andmetel on fantoomliitujad pärast elektrituruseaduse muudatuste jõustumist vabastanud juba üle 1000 megavati jagu võrguvõimsust.
Tunnustatud treener Jekaterina Remets-Morozova: oleks viisakas, kui kõik oskaksid riigikeelt
Juuraharidusega Jekaterina Remets-Morozova on aastaid noppinud auhindu fitnessitreenerina. Seitse aastat tagasi eesti keele ära õppinuna on ta seisukohal, et riigikeele omandamine on viisakas ja seda peaksid tegema kõik.
Juuraharidusega Jekaterina Remets-Morozova on aastaid noppinud auhindu fitnessitreenerina. Seitse aastat tagasi eesti keele ära õppinuna on ta seisukohal, et riigikeele omandamine on viisakas ja seda peaksid tegema kõik.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.