• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Muinsuskaitsealune tala WCs

  Läbi kolm ja pool miljonit maksva vanalinna luksuskorteri elutoa, WC ja pesuruumi jookseb muinsuskaitse all olev ajaloolise väärtusega tala, mille läbisaagimise eest tuleks trahvi maksta.
  Kinnisvarafirma Ober-Haus esitles möödunud nädalal Tallinna vanalinnas Pikk 30 kümne luksuskorteriga residentsi, milles on muinsuskaitse nõuete kohaselt säilitatud ajalooliste detailide seas ka korteris nr 7 asuv ligi 15 m pikkune raskepärane tala, mis takistab sissepääsu WCsse ja saunaga vannituppa.
  Maja suurim, 149,7m² üldpinnaga apartement ulatub läbi kolmanda ja neljanda korruse. Ober-Hausi kesklinna kontori juhataja Mihkel Oiderma kinnitusel pole selle 3,4miljonilist müügihinda tala tõttu alandatud.
  Ober-Hausi ehitusjaoskonna ülem Ahti Morel juhtis oma sõnul korduvalt hoonet projekteerinud Laansoo Grupi arhitektibüroo arhitektide tähelepanu sellele, et säilitatav tala jääb olmeruumidesse sisenemisel ette.
  Tallinna muinsuskaitseameti juhataja Liisa Pakosta sõnul vääris tala säilitamist oma esialgsel kohal ja teisaldamine oleks kahandanud selle tegelikku väärtust. Tema arvates asub korteri WC vales kohas.
  Hoone projekteerinud arhitektid Andrus Sisask ja Paavo Kais kinnitavad, et valisid korteri olmeruumidele optimaalse koha, sest keskaegsesse majaossa WC ja pesuruumide projekteerimine oli raskendatud ning aknapoolsed ruumid tuli jätta elu- ja magamistubade tarbeks.
  Nii kinnisvaraarendaja kui ka muinsuskaitse seisukohad on vastandlikud. Mõlemad möönavad, et ühest küljest suurendab ajaloo vahetu eksponeerimine korteri väärtust ja esmapilgul tülikana näiv, puhtmuinsuskaitselise tähtsusega tala võib ajaloofanaatikust korteriostjale saada veenvaks müügiargumendiks.
  Teisest küljest ei soovitanud Liisa Pakosta talast kirjutada, sest see jätaks muinsuskaitsest väära mulje. Mihkel Oiderma arvates ei pruugi läbi WC ja pesuruumi ulatuv ajalooline tala praktilise meelega inimestele meeldida.
  Vanalinnas ehitades tuleb paratamatult joonduda muinsuskaitse nõuete järgi ja säilitada võimalikult palju hoonetele iseloomulikke detaile.
  Pikk 30 puhul oli enamik säilitamisele kuuluvatest osadest teada juba pärast inventariseerimist. Tala sattus ühe korteri olmeruumidesse ühest küljest muinsuskaitse nõuete ja teiselt poolt arhitekti projekti tõttu. Esialgne plaanilahendus nägi ette, et tualetid ja vannitoad asuvad läbi maja üksteise kohal, ning tehnovõrkude väljaehitamise järel polnud neid lihtne teise kohta liigutada.
  Iseenesest pole seitsmendas korteris asuv tala midagi enneolematut -- olen selliseid ka teistes vanalinna hoonetes näinud. Kui korter saab kindla omaniku, tuleb temaga läbi arutada, mis talast edasi saab.
  Igale kinnisvarale leidub ostja, kui sellel on hea asukoht ja unikaalne väärtus, mis tulevikus võib kasvada. Kinnisvara väärtust võib tõsta ka naljakate ja kummaliste vanade detailide sissejätmine -- vanalinna korteri soetaja ei hinda kipsplaatidega sirgeks aetud seinu, vaid näiteks keskaja madalaid uksi, millest tuleb läbi pugeda.
  Kui pole otsest põhjust detaili väljalõhkumiseks, siis selle allesjäämine tuleb kinnisvarale kasuks. Erakordselt unikaalne tala on piisavalt eriline selleks, et meelde jääda -- niisuguse korteri ostab inimene, kes näeb selle väärtust.
  Normaalse elukeskkonna säilitamine on oluline, kuid must-valgeid otsuseid teha ei saa. Tegemist on arhitekti apsuga, kes ei oleks tohtinud WC asukohta nii planeerida.
  Autor: Imbi E. Kaljuste
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: tule, Karis, appi!
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Eestis on liider, kelle vaimne ja poliitiline kapital võimaldab kui mitte vaktsineerimises kõhklejaid ümber veenda, siis kindlasti selgitada, mille suhtes tasub olla kriitiline, mida lugeda ja keda kuulata. President Alar Karis ei saa ega tohi jääda praeguses ülitõsises tervisekriisis kõrvale, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Kliimaidud on kaasanud tänavu rekordiliselt investeeringuid
Kliimamuutuse vastu võitlevad tehnoloogiafirmad on kaasanud sel aastal rekordilised 32 miljardit dollarit investeeringuid, vahendab CNBC.
Kliimamuutuse vastu võitlevad tehnoloogiafirmad on kaasanud sel aastal rekordilised 32 miljardit dollarit investeeringuid, vahendab CNBC.
Euroopa Ravimiamet alustab koroonaravimi kiirendatud hindamist
Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee on alustanud Merck Sharp & Dohme ja Ridgeback Biotherapeuticsi täiskasvanute COVID-19 raviks välja töötatud suukaudse viirusvastase ravimi molnupiraviiri kiirendatud hindamisprotseduuri,
Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee on alustanud Merck Sharp & Dohme ja Ridgeback Biotherapeuticsi täiskasvanute COVID-19 raviks välja töötatud suukaudse viirusvastase ravimi molnupiraviiri kiirendatud hindamisprotseduuri,
Soome president kohtub reedel Putiniga
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.