Andres Reimer • 23. august 1999 kell 22:00

Poola president saabus kaubavahetust ergutama

Eile saabus Poola president Aleksander Kwasniewski koos esindusliku äridelegatsiooniga Eestisse, elavdamaks vastastikuseid majandussuhteid. Praegu kasvab riikidevaheline kaubavahetus vaid poolakate aktiivsuse arvel.

Poola asemajandusminister Anna Skowronska-Luczynska ütles eile, et teda teeb murelikuks asjaolu, et Eesti eksport Poolasse jääb ligi neli korda alla Poola kaupade sisseveole Eestisse. Eelmisel aastal importis Eesti Poolast rohkem kui 900 miljoni krooni eest kaupu, eksportis samal ajal vaid 225 miljoni krooni eest kaupu ja teenuseid.

«Läti eksport Poolasse kasvas eelmisel aastal 51 protsenti, samal ajal Eesti eksport vähenes 37 protsenti,» lausus Skowronska-Luczynska. «Läti ettevõtjad ei ole Poolas eestlastega võrreldes eelistatumas seisus.»

Poola presidendi riigivisiidi ajal kirjutavad Eesti firma Makroflex ja Poola ettevõte Lewitan Agro-Food alla lepingu Makroflexi ehitusvahtude ekspordiks Poolasse. Lepingu kogumaht ulatub 64 miljoni kroonini aastas.

Makroflexi tegevdirektor Sirje Aal ütles, et ettevõte on müünud viimistlusmaterjale Poolasse edukalt juba mitu aastat. Lewitan Agro-Food on Aali sõnul Makroflexi uus partner Poola turul.

Poola on Eesti jaoks oluline kaupade ja reisivedude transiitmaa. Ligi 80 protsenti Eestist Euroopa Liitu veetavatest kaupadest liigub läbi Poola. Aastatel 1992--1995 ületas Eesti eksport Poolasse impordi, 1996. aastast on Eesti ekspordivõime jäänud Poolale alla.

Poola kasutab aktiivselt siseturu kaitset, mida Eesti kaupade puhul leevendab tänavuse aasta algusest rakendatav vabakaubandusleping. Anna Skowronska-Lucszynska sõnul töötas Poola valitsus Eestile toiduainete sisseveoks välja tollivabad kvoodid, kuid Eesti ettevõtjad pole neid kasutanud.

ASi Rakvere Lihakombinaat peadirektor Peeter Maspanov ütles, et Eesti suurim lihatööstus ei ekspordi oma toodangut Poolasse, sest ei suuda siinsete ülikõrgete sanitaarnõuete tõttu konkurentsivõimeliste hindadega lihatooteid valmistada. «Kui Eesti majanduspoliitika tulemusena on meie lihatoodetele kehtestatud naabermaadest tuhat korda madalam bakterite sisalduse nõue, siis pole me suutelised Poola hindadega võistlema,» sõnas Maspanov.

Eesti välisministeeriumi hinnangul vähendab Eesti kaupade läbilöögivõimet Poolas nende vähene tuntus, samal ajal toetab Poola valitsus oma ettevõtete tegutsemist Ida-Euroopas.

Anna Skowronska-Luczynska sõnul takistab Eesti-Poola majandussuhete arengut transporditeenuste vilets areng riikide vahel. «Kui 1932--1939 lendasid Poola lennukid kolm korda nädalas Tallinna ja Varssavi vahel, siis täna puudub pealinnade vahel igasugune regulaarne otseühendus,» tõdes aseminister.

Skowronska-Luczynska sõnul võiksid Poola turul läbi lüüa Eesti puidu-, keemia- ja tekstiiltooted, samuti juustud ja kalakonservid.

Vabakaubanduslepingu puudumine kuni eelmise aastani viis olukorrani, kus Poola eksport Eestisse kasvas alates 1993. aastast 5,5 korda, samal ajal kui Eesti kaupade eksport Poolasse vaid 1,4 korda.

Ligi 39 miljoni elanikuga Poola turg on kogu Euroopa kontekstis suur, keskmine brutopalk seal on praegu üle 6400 krooni kuus.

Poola president Aleksander Kwasniewski avab täna koos president Lennart Meriga Kaubandus-Tööstuskojas Eesti-Poola äriseminari. Õhtul esineb Kwasniewski Concordia ülikoolis loenguga «Balti koostöö -- panus eurointegratsiooniks».

Homme sõidavad presidendid Pärnusse.

Hetkel kuum