ÄP fototoimetus • 6. september 1999 kell 22:00

?otlased süüdistavad Soome Alkot

Teised Põhjamaade monopoolsed alkoholifirmad, Rootsi Systembolaget ja Norra Vinmonpolet on keskendanud oma tegevuse üksnes jaemüügile, Soome Alko aga jätkab ka importi, tuues sisse ?oti viskisid ja müües neid ülisoodsa hinnaga oma poodides.

See ei vasta Soome ja ELi vahel tehtud lepingu vaimule, leiab ?oti Viskitootjate Liit, kes kannab hoolt selle eest, et ?oti viskide konkurentsitingimusi ei piirataks. Kui Soomest sai 1995. a Euroopa Liidu liige, siis tuli tal vana alkoholimonopol Alko lammutada ja vabastada konkurentsile alkoholi import ja hulgimüük. Alkole jäi vaid jaemüügi monopol. Nüüd on tekkinud kahtlus, et Alko rikub jaemüügimonopoli kõrval hinnakonkurentsi, kui ta müüb importalkoholi soodsa hinnaga oma poodides.

Pärast seda, kui juuli algul lõppes ELis maksuvaba müük, rikub Alko oma impordi ja jaemüügimonopoliga ELi lepingu põhimõtteid varasemast rohkem, kui inimesed said reisides maksuvaba ostmisega hindu veel mõjutada,» väidab maailma suuruselt teise alkoholikontserni Allied Domercq kuuluva Briti Allied Distillersi juhatuse esimees Andrew Dewar-Durie.

Alko tegevdirektor Reijo Salmi on seisukohal, et Alko tegevus vastab täielikult Soome alkoholiseadusele, mille kohaselt Alkol on õigus importida alkohoolseid jooke oma poodidesse.

Autor: ÄP

Hetkel kuum