Tõnis Oja • 9. september 1999 kell 22:00

Jaapani majandus kriisist üle saamas

Jaapani jeen tugevnes eile dollari suhtes üle 2 protsendi viimase 9 kuu kõrgeimale tasemele pärast seda, kui teatati saareriigi sisemajanduse kogutoodangu kasvust selle aasta teises kvartalis 0,2 protsenti. Aastataguse perioodiga võrreldes kasvas Jaapani SKT 0,9 protsenti. Majanduskasv üllatas, analüütikud olid eelnevalt prognoosinud 0,3protsendilist kahanemist.

Uudis näitab, et Jaapani majandus on kriisist tõesti üle saamas, eriti rõõmustav on erasektori kulutuste 0,8% kasv. Jaapani majandusraskuste peamise põhjusena on nimetatud just erasektori väikest tarbimist.

Jaapani majandus sai tugeva löögi 80ndatel aastatel, kui ohjeldamatute spekulatsioonide tulemusena sattusid paljud pangad ja ettevõtted võlgadesse. Töötajad muutusid väga ettevaatlikuks ning eelistasid tarbimisele säästmist. Halbade laenude kartuses lõpetasid pangad laenutegevuse peaaegu täielikult.

Eilne dollari nõrgenemine 108,65 jeenini tegi valuuataturud ettevaatlikuks, sest Jaapani Pank hoiatas taas, et liiga tugev jeen pole riigile kasulik.

Euro kurss oli eile dollari suhtes väheliikuv. Euroopa keskpank jättis kesksed intressimäärad muutmata.

Hetkel kuum