• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti hariduse hävitamise hiilgav näide

  Oli meeldiv lugeda Joakim Heleniuse naiivset ettepanekut «tagada, et haridussüsteemi ülesehitamise juures arvestatakse majanduse vajadusi» (ÄP 10.09).
  Olen põhjalikult uurinud hariduspoliitikat ja hariduse juhtimise mudeleid arenenud maades ja jõudnud järeldusele, et teoreetiliselt ja põhimõtteliselt on see soov teostatav. Saab konstrueerida mudeli, kus haridus pole majandusele kasutuks koormaks nagu meil, vaid majanduse ja ühiskonna arengu tegur.
  Eesti hariduse hävitamise hiilgav näide on Olav Aarna käe all koostatud Eesti hariduse «arenduskava» (tekst haridusministeeriumi koduleheküljel). Selle struktuur on tegelikult suurepärane: missioon, prioriteedid, subjektid, mudel. Missiooni tekstiga võib veel nõustuda, edasiste peatükkide sisu on täiuslik bla-bla-bla.
  Euroopa riigi ja hariduspoliitika mudelid tuginevad ühtsetele põhimõtetele, mida Eestis ja ka haridusministeeriumi tekstis eiratakse. Võtame võrdõiguslikkuse põhimõtte, mis peaks kehtima ka Eestis. haridusministeeriumi teksti p 6 järgi võrdõiguslikkus puudub: keegi võtab vastu otsused, kusjuures ta võib arvestada teiste subjektide huve, kui tahab. (Olav Aarna: «Me võime haridust reformida, kui tahame.»)
  Haridusministeerium ei kavatsegi arvestada majanduse huve, rääkimata kohustusest saada majanduse ja ühiskonna arengu teguriks.
  Tekst ei suuda ega soovi määratleda korrektselt hariduse ja hariduspoliitika subjekte. Nende põhimõtteline eristamine on siiski väga õige. Hariduse subjektideks on teksti järgi õppurid, nende vanemad ja õpetajad. Õppeasutuse nimetamine subjektiks on tahtlikult eksitav, sest asutus seostab juba subjektid omavahel. Asutuse asemel on subjektiks administraatorid.
  Hariduspoliitika subjektide klassifikatsioon on lollitav. Eestis on ainult üks hariduspoliitika subjekt -- avalik sektor, eelkõige riik.
  Ainult seda kehtivat hariduspoliitika mudelit teades võib mõista teksti põhimõtet p 6: (riik, minister, direktor) «arvestab erinevate hariduspoliitika subjektide huve». Haridusministeeriumi teksti järgi arvestatakse hariduspoliitika subjektide huve, mitte hariduse subjektide -- õppurite, lapsevanemate ja õpetajate huve. Tegu on inimõiguste ja põhiseaduse rikkumisega. Teksti järgi koosneb haridussüsteemi mudel mitte subjektidest, vaid õppekavadest, õppeasutustest, tugisüsteemist ja umbisikulisest hariduskorraldusest. Korraldus pole ju struktuur, vaid funktsioon.
  Need probleemid ei pea üldse olema reformi sisuks ja riigikogu arutluse objektiks. Seadus peab reguleerima subjektide vahekorda, mitte dikteerima neile otsuste sisu.
  Kogu teksti mõte ongi välistada hariduse reformi ja arengu võimalus. Muuta võib vaid pisiasju, aga mitte olemasolevat võimuvahekorda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Börsiteemad on hägused? Siit saab abi! Tallinna börsi juhi aktsiatesse investeerimise ABC
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Elder: signaal indikeerib märkimisväärse ralli algust
Kaupleja Alexander Elder juhib tähelepanu nn piigi (Spike) signaalile, mis indikeerib, et alata võib märkimisväärne ralli.
Kaupleja Alexander Elder juhib tähelepanu nn piigi (Spike) signaalile, mis indikeerib, et alata võib märkimisväärne ralli.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.