ÄP fototoimetus • 23. september 1999 kell 22:00

Rootsi SEB soovib osta Saksamaal panka

SEB pakub BfG Banki eest neli miljardit Saksa marka ehk 32 miljardit Eesti krooni. Analüütikute arvates püüab SEB luua endale sillapead, kust laiendada internetipanga operatsioone Saksamaal. SEB on Euroopa internetipanganduse üks liidreid ning on seadnud oma eesmärgiks hankida endale viie aastaga viis miljonit internetipanga klienti.

Pakkumine peaks sobima BfG Banki suuromanikule, Prantsuse pangale Crédit Lyonnais, kelle käes on 50,1% BfG aktsiatest. Nimelt nõuab Euroopa Komisjon Crédit Lyonnais'lt rahvusvaheliste aktsiapakkide müümist vastutasuks Prantsuse valitsuselt saadava 100 miljardi frangise toetuse eest. 1998. a ELiga sõlmitud kokkuleppe kohaselt on BfG aktsiate müümise tähtaeg septembri lõpp.

BfG ülejäänud 49,9protsendiline aktsiapakk jaguneb Saksa kindlustusfirma AMB ja ametiühingute vahel.

SEB on kuulutanud Läänemere piirkonna oma koduturuks ja väidab, et BfG ostmine on selle strateegiaga kooskõlas. Osa analüütikuid avaldab aga imestust, et ajal, kui käib jõuline riigipiire ületav pankade ühinemine, tegeleb SEB nõnda vähe oma positsioonide tugevdamisega Põhjalas. Ühe analüütiku sõnul tuleks igal Skandinaavia pangal enne Saksamaa turule minemist luua koduturul korralik tugev positsioon.

Autor: ÄP

Hetkel kuum