Tiit Elner • 27. september 1999 kell 22:00

Alkoholimüügi load lühiajalisemaks

Muudatus võimaldaks ettevõtjail aastase kange alkoholi jaemüügi loa asemel, mille riigilõiv on 8000 krooni, tasuda korraga 2000 krooni ja võtta luba lühima perioodina kolmeks kuuks. Täna arutab riigikogu valitsusliitu kuuluvate liikmete Jüri Tamme, Jüri Kaveri ja Kalev Kuke ettepanekut riigilõivuseaduse täiendamiseks. «Väikeettevõtjail, eriti nendel, kes tegutsevad väikese käibega müügikohtades, on kõnesoleva lõivu aasta eest korraga tasumine ülejõukäiv.

Eelnõu vastuvõtmisel muutub võimalikuks tasuda lõivu aasta eest neljas osas. Ühtlasi muutub lõiv õiglasemaks hooajaliselt tegutsevate ettevõtjate puhul, kes tegelevad müügiga vaid osa aastast,» märkis eelnõu seletuskirjas riigikogu Mõõdukate fraktsiooni liige, alkoholi hulgikaubandusega tegeleva ASi Kiil & Ko aktsionär Jüri Tamm. Sama põhimõte on eelnõus ka lahja alkoholi müügilubade kohta: kuni 22protsendise alkoholi kolmekuine jaemüügi luba maksaks 750 krooni.

Kuressaares hulgiladu ja kolme toidupoodi pidava Arin Hulgi OÜ juhatuse liige Reimo Nook ütles, et saab ühe hinna eest litsentsi kõigile kolmele poele, kuid tõdes, et väiksemate poepidajate jaoks võib see olla paljuvõitu.

«On ikka imelik küll, kui Maksimarket ja külapood peavad ühepalju maksma. Minu teada on küll väikeseid poode ja baare, kes hinna pärast võtavad ainult odavama loa, mis lubab müüa kuni 22protsendilise kangusega jooke,» ütles Nook.

Mitme maapoe müüjate kinnitusel ei tasu neil odavama salaviina massilise leviku tõttu seadusliku alkoholi müük ära.

Täna arutatav seadusemuudatus tegevusloa hinda ennast ei alanda. «Salaviin võib probleem olla rohkem vaesemates kohtades, kuskil Võru- või Põlvamaal, näiteks siin Kuressaares seda küll eriti ei märka,» ütles Nook.

Hetkel kuum