Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinlaste valimiseelistus jäi muutumatuks

  «Mis see minu asi on, mida nad enne valimisi lubavad,» pahandab mustamäelane Valdur teel valimisjaoskonda. «Oluline on see, mis nad pärast teevad, aga siis pole tegijaid enam kuskil!»
  Magalarajoonide trepikodades vedeleb lausa patakate kaupa naeratavate ja otsustavailmeliste kandidaatide plakateid. Nädalaid on tallinlased pidanud seda kraami oma postkastist välja koukima.
  «Olen küllaltki konservatiivne ja mind reklaami ning igasugu trikkidega ei mõjuta,» kinnitab nõmmelane Harry, kes hääletas juba mitmendat korda Isamaaliidu poolt. «Nemad pole suurte prohmakatega hakkama saanud ja see peab olema ikka väga tõsine asi, mis minu arvamust muudaks.»
  Sama väidab reklaami kohta ka kesklinnas tehnikakoolis hääletamas käinud Astrid, kes saladuslikult ütleb, et töötab kohas, kus teab paremini «asjade taustu» ja just seetõttu pole ta oma eelistusi muutnud.
  Küsimusele, kes on Tallinna linnapea, ei tea paljud esimese hooga vastata. «Selles suhtes on küll õige, mis lehes kirjutatakse, et inimesed on poliitikast tüdinenud,» ütleb nooruke Õnnela, kes on valima tulnud koos kahe väikese lapse ja koeraga. Koeri on valimisjaoskondade uste taha jaheda sügistuule kätte ootama jäetud silmatorkavalt rohkesti.
  Mustamäel asuva valimisjaoskonna nr 91 aseesimees Svetlana Minlibajeva saab aega sööma minna alles poole nelja paiku pärastlõunal. «Rahvast käib, ja rohkem kui riigikogu valimiste ajal,» ütleb ta. «Loodetavasti jõuame seekord ka valimistulemustega enne keskööd valmis.»
  Mustamäel on valimisjaoskonnad üsna rahvarohked. Minlibajeva räägib, et oli ka üks ebameeldiv intsident. Üks Venemaa kodanik polnud rahul oma nime kirjapildiga ja lubas selle peale kaebama minna nii ajalehte kui ka vajalikesse organitesse. Venemaa passides on nimed prantsuspärase kirjaviisiga.
  Nõmmel seevastu on vaikne. Nõmme noortemajas asuva valimisjaoskonna nr 112 esimees Ande Magus on rahul, et president Lennart Meri jõudis suve jooksul end Nõmmelt välja kirjutada. «Nüüd on siin valimiste ajal kohe palju rahulikum,» tunnistab Magus.
  Samal ajal kui valijad oma arvamust avaldavad, närveerivad tulevased linnajuhid kodus. Reformierakonna linnapeakandidaat Rein Voog kinnitas eile õhtul, et kui valimistulemus vähegi lubab, alustatakse linnavalitsuse kokkupanemist juba samal ööl. Reformierakond, Isamaaliit ja Mõõdukad on sarnaselt Toompeaga sõlminud koostööleppe ka all-linnas.
  «Ametlikku kokkulepet meil pole, aga linnapea koha saab see erakond, kes kogub valimistel teistest rohkem hääli,» märgib Voog, kellel seega suur võimalus pealinna juhtima asuda. Sotsioloogiliste Uuringute Keskuse viimase uuringu kohaselt toetab Reformierakonda 10,1 protsenti ja Isamaaliitu 8,9 protsenti valijatest.
  Valimiste tõenäolisem võitja pealinnas on Keskerakond, kelle toetusprotsent on kevadega võrreldes küll kõvasti vähenenud. Keskerakonna juhatuse liige Peeter Kreitzberg ütleb, et erakond loodab saada 64-liikmelises Tallinna volikogus 20 kohta. Kõige lihtsam on neil Kreitzbergi sõnul koalitsiooni moodustamise osas läbi rääkida Koonderakonnaga, kes ehk napilt valimiskünnise ületab. Samuti tuleb koostöö kõne alla põhiliselt venelastest koosneva valimisnimekirjaga Rahva Valik.
 • Hetkel kuum
Luminori jätkusuutlikkuse juht: rohelisusest saab soodsama laenu argument
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Järvan püüab universaalteenust viimasel hetkel riigikogu ette saada
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Väljaspool börsi laiub suur ja salapärane maailm
Investeerimisel on enim levinud varaklass võlakirjad ja aktsiad, kuid on olemas ka selline üldine varaklass nagu alternatiivsed investeeringud.
Investeerimisel on enim levinud varaklass võlakirjad ja aktsiad, kuid on olemas ka selline üldine varaklass nagu alternatiivsed investeeringud.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Rüütsalu sookvootidest: naised peaksid end ise üles andma
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Selgusid värsked aasta ajakirjaniku nominendid
Meediaettevõtete Liidu žürii valis täna aasta ajakirjaniku nominetideks Äripäeva ajakirjaniku Marge Ugezene, Delfi Meedia ajakirjaniku Holger Roonemaa ning Ukrainas käinud ajakirjanikud: Postimehest Jaanus Piirsalu, Eesti Rahvusringhäälingust Anton Aleksejevi ja Kristjan Svirgsdeni ning Delfi Meedia ajakirjaniku Roman Staropopovi.
Meediaettevõtete Liidu žürii valis täna aasta ajakirjaniku nominetideks Äripäeva ajakirjaniku Marge Ugezene, Delfi Meedia ajakirjaniku Holger Roonemaa ning Ukrainas käinud ajakirjanikud: Postimehest Jaanus Piirsalu, Eesti Rahvusringhäälingust Anton Aleksejevi ja Kristjan Svirgsdeni ning Delfi Meedia ajakirjaniku Roman Staropopovi.

Olulisemad uudised

Nädala raadiohitid: kas turgudel optimismi jagub?
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.