• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinlaste valimiseelistus jäi muutumatuks

  «Mis see minu asi on, mida nad enne valimisi lubavad,» pahandab mustamäelane Valdur teel valimisjaoskonda. «Oluline on see, mis nad pärast teevad, aga siis pole tegijaid enam kuskil!»
  Magalarajoonide trepikodades vedeleb lausa patakate kaupa naeratavate ja otsustavailmeliste kandidaatide plakateid. Nädalaid on tallinlased pidanud seda kraami oma postkastist välja koukima.
  «Olen küllaltki konservatiivne ja mind reklaami ning igasugu trikkidega ei mõjuta,» kinnitab nõmmelane Harry, kes hääletas juba mitmendat korda Isamaaliidu poolt. «Nemad pole suurte prohmakatega hakkama saanud ja see peab olema ikka väga tõsine asi, mis minu arvamust muudaks.»
  Sama väidab reklaami kohta ka kesklinnas tehnikakoolis hääletamas käinud Astrid, kes saladuslikult ütleb, et töötab kohas, kus teab paremini «asjade taustu» ja just seetõttu pole ta oma eelistusi muutnud.
  Küsimusele, kes on Tallinna linnapea, ei tea paljud esimese hooga vastata. «Selles suhtes on küll õige, mis lehes kirjutatakse, et inimesed on poliitikast tüdinenud,» ütleb nooruke Õnnela, kes on valima tulnud koos kahe väikese lapse ja koeraga. Koeri on valimisjaoskondade uste taha jaheda sügistuule kätte ootama jäetud silmatorkavalt rohkesti.
  Mustamäel asuva valimisjaoskonna nr 91 aseesimees Svetlana Minlibajeva saab aega sööma minna alles poole nelja paiku pärastlõunal. «Rahvast käib, ja rohkem kui riigikogu valimiste ajal,» ütleb ta. «Loodetavasti jõuame seekord ka valimistulemustega enne keskööd valmis.»
  Mustamäel on valimisjaoskonnad üsna rahvarohked. Minlibajeva räägib, et oli ka üks ebameeldiv intsident. Üks Venemaa kodanik polnud rahul oma nime kirjapildiga ja lubas selle peale kaebama minna nii ajalehte kui ka vajalikesse organitesse. Venemaa passides on nimed prantsuspärase kirjaviisiga.
  Nõmmel seevastu on vaikne. Nõmme noortemajas asuva valimisjaoskonna nr 112 esimees Ande Magus on rahul, et president Lennart Meri jõudis suve jooksul end Nõmmelt välja kirjutada. «Nüüd on siin valimiste ajal kohe palju rahulikum,» tunnistab Magus.
  Samal ajal kui valijad oma arvamust avaldavad, närveerivad tulevased linnajuhid kodus. Reformierakonna linnapeakandidaat Rein Voog kinnitas eile õhtul, et kui valimistulemus vähegi lubab, alustatakse linnavalitsuse kokkupanemist juba samal ööl. Reformierakond, Isamaaliit ja Mõõdukad on sarnaselt Toompeaga sõlminud koostööleppe ka all-linnas.
  «Ametlikku kokkulepet meil pole, aga linnapea koha saab see erakond, kes kogub valimistel teistest rohkem hääli,» märgib Voog, kellel seega suur võimalus pealinna juhtima asuda. Sotsioloogiliste Uuringute Keskuse viimase uuringu kohaselt toetab Reformierakonda 10,1 protsenti ja Isamaaliitu 8,9 protsenti valijatest.
  Valimiste tõenäolisem võitja pealinnas on Keskerakond, kelle toetusprotsent on kevadega võrreldes küll kõvasti vähenenud. Keskerakonna juhatuse liige Peeter Kreitzberg ütleb, et erakond loodab saada 64-liikmelises Tallinna volikogus 20 kohta. Kõige lihtsam on neil Kreitzbergi sõnul koalitsiooni moodustamise osas läbi rääkida Koonderakonnaga, kes ehk napilt valimiskünnise ületab. Samuti tuleb koostöö kõne alla põhiliselt venelastest koosneva valimisnimekirjaga Rahva Valik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neli põhjust, miks poliitikas läheb nüüd põnevaks
Keskerakonna esimees võib vahetuda, samal ajal kui EKRE pääseb paljudes omavalitsustes pumba juurde. Ning need pole ainsad põhjused, miks poliitikas tõotab väga huvitavaks minna, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Keskerakonna esimees võib vahetuda, samal ajal kui EKRE pääseb paljudes omavalitsustes pumba juurde. Ning need pole ainsad põhjused, miks poliitikas tõotab väga huvitavaks minna, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Suur rahahai: sõidame seina suunas
Legendaarne investor ja miljardär Carl Icahn ütles, et USA aktsiaturge ootavad pikaajaliselt suured raskused.
Legendaarne investor ja miljardär Carl Icahn ütles, et USA aktsiaturge ootavad pikaajaliselt suured raskused.
Tallinnas vaeb Kõlvart tulevast koalitsioonipartnerit
Suurematest linnadest ei ole võimalikke koalitsioonikõnelusi alustatud veel kõige suuremas – Tallinnas –, kus ainuvõimu kaotanud Keskerakonnal on valida isegi kolme partneri vahel.
Suurematest linnadest ei ole võimalikke koalitsioonikõnelusi alustatud veel kõige suuremas – Tallinnas –, kus ainuvõimu kaotanud Keskerakonnal on valida isegi kolme partneri vahel.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uusi sanktsioone
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.