ÄP fototoimetus • 18. oktoober 1999 kell 22:00

Inspektsioon kavandab väikeaktsionäri kaitset

Kavandatavatest muudatustest on üks olulisemaid väikeaktsionäride kaitse tagamine ettevõtete ülevõtmise puhul, ütles väärtpaberiinspektsiooni peadirektor Marek Mägi eile. «On vaja sätestada, et kui enamusosalus ettevõttes ära ostetakse, tehtaks pakkumine ka teistele aktsionäridele,» selgitas ta.

Lisaks tahab inspektsioon kiirkorras seadusesse lisada sätteid siseinfo kuritarvitamise, väärtpaberiemissioonide korraldamise ja väärtpaberivahendusteenuse sisu kohta.

Möödunud nädalal tegi õiguskantsler ühe väärtpaberispetsialisti kvalifikatsiooni eksamil läbi kukkunud juristi avalduse peale ettepaneku muuta väärtpaberituru seadust nii, et spetsialisti kvalifikatsiooninõuded sätestaks seadus, mitte rahandusministri määrus.

Mägi loodab samas eelnõus formaalse muudatusega riigikokku viia mitu kiireloomulist sisulist täiendust. «See on tõesti õnnelik juhus -- eksamil läbikukkuja on meile kevadest saadik tüli teinud, aga lõpuks osutus see kasulikuks,» rääkis ta. «Nüüd oleme nädalavahetuse tööd teinud, et põletavate küsimustega valmis jõuda.»

Väärtpaberituru seaduse muutmise eelnõu peab Mägi sõnul riigikogu menetlusse jõudma 27. oktoobriks.

Väärtpaberivahendusfirma Suprema müügijuht Veiko Maripuu ütles, et vajadus uue seaduse järele on ammu olemas. «Minu arvates venib selle vastuvõtmine liialt,» kinnitas ta. Samas võib liigne kiirustamine üksikute muudatuste tegemisega Maripuu hinnangul tuua pigem uusi probleeme. «Kui juba nii kaua on seda edasi lükatud, võiks nüüd uue seaduse vastuvõtmise ära oodata,» lausus ta.

Autor: ÄP

Hetkel kuum