Toomas Truuverk • 1. november 1999 kell 22:00

Börs liikus eile positiivsel pinnal

Tallinna börs alustas uut kauplemisnädalat reaktsioonina Norma reedeõhtusele III kvartali konsolideeritud majandustulemuste avaldamisele positiivsel pinnal.

Turu avanedes olid maaklerid Norma aktsia noteeringud tõstnud juba 28,3/28,8 kroonile ehk ca 5,8%. Ka Äripäeva indeks avanes peamiselt Norma aktsia toel 0,5% plussis. Kauplemise jätkudes tuli kahjuks aga tõdeda, et selleks korraks turul rohkem jõudu polegi ja hommikused tasemed jäid ka päeva kõrgemateks. Samas saab rahustavalt mainida, et ei toimunud ka esmaspäevale nii omast hindade pärastlõunast äravajumist.

ÄP indeks lõpetas päeva kokkuvõttes börsisüsteemi keskpärase 10,58 miljoni kroonise päevakäibe juures 0,47%ga plussis, 279,97 punktil.

Norma nõukogu esimees Jörgen Svensson andis eile BNSi vahendusel teada, et Autoliv on asunud välja töötama Norma arenguplaane. Just plaanide selgusetust on analüütikud seni Norma aktsia hinda pidurdavaks teguriks pidanud.

Kuigi Norma suutis eile üles vedada ka teiste likviidsemate aktsiate (välja arvatud Telekom) hinna, juhtisid analüütikud tähelepanu, et eilne ostuhuvi ei olnud kuigi järjekindel. Ka välisinvestorid on endiselt tagasihoidlikud ja vaid kohalike õlul aktsiaturg kuigi kõrgele tõusta ei suuda.

Vaatamata positiivsele alatoonile säilitas kauplemine Tallinna börsil eile oma rahuliku rütmi, kus elavamat kauplemishuvi leiavad vaid üksikud aktsiad. Eile olid nendeks Hansapank (käive 3,34 mln kr) ja Norma (2,22 mln kr).

Negatiivsema poole pealt võib mainida eilset Telekomi aktsia liikumist. Jättes kõrvale suhteliselt marginaalse vajumise Tallinna börsil, teeb murelikuks aktsia ligi protsendine kukkumine Londonis. Eile õhtul liikus aktsia seal taas oma kõigi aegade madalaimal tasemel (15,75 USD) ehk ümberarvutatult 77,7 kroonil.

Hetkel kuum