Sirje Niitra • 16. november 1999 kell 22:00

Tallinn piirab alkoholimüüki

Lähiajal on Tallinna linnavalitsusel kavas keelustada ka ööpäev läbi toimuv kangema alkoholiga kauplemine elurajoonides. «Liigset piiramist ei tule, sest bensiinijaamad ja korralikud poed, kui need ei asu elurajoonides, võivad edaspidigi ööpäeva jooksul alkoholiga kaubelda,» sõnas Tallinna hinna- ja konkurentsiameti juhataja Ave Põdra. «Lihtsalt noored ei pea iga nurga peal igal ajal alkoholi kätte saama.»

Tallinna umbes 1700 alkoholi müügikohast on väiksema kui 50 ruutmeetri suuruse pinnaga 160. Kas kõik need müügikohad määruse heakskiitmisel Tallinna volikogus peavad uksed sulgema, ei osanud Põdra öelda. Tema sõnul võivad osad alkoholi müügikohad laopinna arvel oma müügipinda laiendada.

Põdra ütles, et linnavalitsuse ametnikud pole loobunud ka kavatsusest lubada elurajoonides müüa kanget alkoholi kella 23ni. Elurajoonides asuvaid ööpäev läbi avatud poode on Tallinnas 20.

Tallinna Keskturu juures asuva Kukkoja kaupluse tegevdirektor Urve Lillemäe ütles, et pikendas ööpäevaringselt avatud poe tegevusluba novembri alguses veel aastaks ajaks, tasudes selle eest 8000 krooni. Ühiselamu all keldris asuv pood pidi selleks saama loa maja valdajalt.

Kaupluse omanikud on investeerinud raha ööpäev läbi tegutseva kaupluse laiendamisesse ja reklaami. Alkohol moodustab kaupluse käibest umbes neljandiku.

«Kui me enam kogu ööpäeva jooksul kaubelda ei saa, peame tõenäoliselt tegevussuundi muutma ja toidukaubale lisaks teisi kaupu müüki võtma, mis tähendab jälle lisakulutusi,» rääkis Lillemäe. Kaupluse juhi sõnul on öine müük eriti elav pühade ajal ja nädala lõpus, ostjad on väidetavalt soliidsed autoga trepi ette sõitvad keskmisest kõrgema ostujõuga linnakodanikud.

Tallinna linnavalitsuse määruse eelnõu seab piirid ka alkoholi müügile kõrgkoolide õppehoonetes, kus see oleks eelnõu järgi lubatud alles pärast kella 18.

Majandusministeeriumis koostatud kaubanduseeskirja kohaselt peavad kõigis alkoholi müüvates kauplustes olema kassaaparaadid. Rahandusministeeriumis ette valmistatava kassanõude kontseptsiooni kohaselt peavad kassat?ekid olema varustatud kaupluse omanikfirma nime ja aadressiga.

26. oktoobrist peavad kõigil kange alkoholi pudelitel olema selgesti loetavad ja püsivalt märgistatud tootja ja valmistajariigi tähised.

Kõigi nende nõuete täitmist hakkavad inspektorid hoolega kontrollima, lubas hinna- ja konkurentsiameti juhataja.

Alates uuest aastast hakkab linnaosavalitsuste asemel alkoholimüügi lube väljastama linnavalitsus.

Hetkel kuum