• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ebatavalised põllumehed

  «Meil elab põllumees kõige uhkemas majas,» osutab Keila külje all asuva Kadarbiku talu peremees Ants Pak hiljuti valminud ja 1,6 miljonit krooni maksnud elumaja peale.
  Ruumikas majas elab Ville, kes juhib Kadarbiku talus tootmist. «Eks tuleb hakata endalegi ehitama, muidu jääb elu seisma,» ütleb tema vend Veiko Pak, kes hoolitseb talus toodangu müügi eest. «Ville on meil põllumees, Veiko ärimees ja mina olen muidumees,» täiendab isa Ants Pak.
  Kadarbiku talu on Eestis suuruselt teine-kolmas köögiviljakasvataja. Suvel saab talus tööd 100 inimest, pidevalt ollakse tööandja 40 inimele. Saagikoristuse ajal kihab Keila jaama esine «Paki tallu» tööle soovivatest turuvarblastest.
  Tänavu müüvad Pakid köögivilja 15 miljoni krooni eest. Kui suur kasum tuleb, ei julge nad veel öelda. Eelmisel aastal teenis talu kasumit 2 miljonit krooni ja kuigi 99 protsenti põllumeestest kirus vesist suve, nimetab Ants Pak seda aastat heaks aastaks.
  Kui tavaliselt kuuleb põllumeeste suust vaid virisemist, et riik ikka vähe toetust maksab, siis Pakid ei virise. «Me saame väga hästi ilma igasuguste riiklikke rahadeta hakkama,» sõnab Ants resoluutselt ja lisab, et ministrid võiksid rohkem Eesti väliskaubanduse probleemidega tegeleda.
  Mullu investeerisid Pakid viis miljonit krooni ja sel aastal 2,5. «See on kasumi arvelt, sest ega pank põllumehele ju laenu anda ei taha,» räägib Ants Pak. «Kui ma pangas ütlen, et olen füüsilisest isikust ettevõtja, siis saaks küll laenu, aga põllumehena mitte.»
  Kokku on 10 aasta jooksul Kadarbiku tallu raha pandud 25--30 miljonit krooni.
  Aktiivne müügiga tegelemine ongi Kadarbiku talu edu võti. «Enamiku põllumeesteni pole veel jõudnud teadmine, et vaja on toodetav ka maha müüa,» sõnab Veiko Pak.
  Täna varustab Kadarbiku talu McDonaldsi kiirsöögikohti salatitega kõigis Baltimaades. Talul on köögiviljapakkimise seadmed ja autod, millega juurikad hulgiladudesse veetakse.
  «Nad oskavad kaupa hästi müüa,» tunnistab Kadarbiku suurima konkurendi, Laheotsa talu peremees Johannes Valk. «Õnneks on meil erinevad kliendid -- minul toitlustusasutused, neil jaemüüjad-- muidu läheks konkurents päris karmiks.»
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Starbucks väljub viimaks Vene turult
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.