Kristina Traks • 17. november 1999 kell 22:00

Ebatavalised põllumehed

«Meil elab põllumees kõige uhkemas majas,» osutab Keila külje all asuva Kadarbiku talu peremees Ants Pak hiljuti valminud ja 1,6 miljonit krooni maksnud elumaja peale.

Ruumikas majas elab Ville, kes juhib Kadarbiku talus tootmist. «Eks tuleb hakata endalegi ehitama, muidu jääb elu seisma,» ütleb tema vend Veiko Pak, kes hoolitseb talus toodangu müügi eest. «Ville on meil põllumees, Veiko ärimees ja mina olen muidumees,» täiendab isa Ants Pak.

Kadarbiku talu on Eestis suuruselt teine-kolmas köögiviljakasvataja. Suvel saab talus tööd 100 inimest, pidevalt ollakse tööandja 40 inimele. Saagikoristuse ajal kihab Keila jaama esine «Paki tallu» tööle soovivatest turuvarblastest.

Tänavu müüvad Pakid köögivilja 15 miljoni krooni eest. Kui suur kasum tuleb, ei julge nad veel öelda. Eelmisel aastal teenis talu kasumit 2 miljonit krooni ja kuigi 99 protsenti põllumeestest kirus vesist suve, nimetab Ants Pak seda aastat heaks aastaks.

Kui tavaliselt kuuleb põllumeeste suust vaid virisemist, et riik ikka vähe toetust maksab, siis Pakid ei virise. «Me saame väga hästi ilma igasuguste riiklikke rahadeta hakkama,» sõnab Ants resoluutselt ja lisab, et ministrid võiksid rohkem Eesti väliskaubanduse probleemidega tegeleda.

Mullu investeerisid Pakid viis miljonit krooni ja sel aastal 2,5. «See on kasumi arvelt, sest ega pank põllumehele ju laenu anda ei taha,» räägib Ants Pak. «Kui ma pangas ütlen, et olen füüsilisest isikust ettevõtja, siis saaks küll laenu, aga põllumehena mitte.»

Kokku on 10 aasta jooksul Kadarbiku tallu raha pandud 25--30 miljonit krooni.

Aktiivne müügiga tegelemine ongi Kadarbiku talu edu võti. «Enamiku põllumeesteni pole veel jõudnud teadmine, et vaja on toodetav ka maha müüa,» sõnab Veiko Pak.

Täna varustab Kadarbiku talu McDonaldsi kiirsöögikohti salatitega kõigis Baltimaades. Talul on köögiviljapakkimise seadmed ja autod, millega juurikad hulgiladudesse veetakse.

«Nad oskavad kaupa hästi müüa,» tunnistab Kadarbiku suurima konkurendi, Laheotsa talu peremees Johannes Valk. «Õnneks on meil erinevad kliendid -- minul toitlustusasutused, neil jaemüüjad-- muidu läheks konkurents päris karmiks.»

Hetkel kuum