Väinu Rozental • 5. detsember 1999 kell 22:00

Maailma parim müüja

Tuntud näitleja Ivo Eensalu tütar Eva-Maria Eensalu korraldab Austrian Airlines'i tütarfirma Lauda Air piletimüüki Eestis ja hoiab silma peal Tallinn-Viin lennuliinil. Kontorit tal pole, abilisi samuti mitte, sest kogu töö saab ta ära teha n-ö käigupealt, telefoni või meili teel. Sellegipoolest on Austria lennufirma saavutanud Eestis ligi 8miljonilise aastakäibe ning peagi paneb Lauda Air veel ühe lennu nädalas Tallinn-Viin liinile juurde.

Käesoleva aasta müügitulemused osutusid üle ootuste heaks ning Eva-Maria Eensalu leidis end ülemaailmse lennufirma edetabelitest.

«Meil jagatakse jah selliseid firmasiseseid Oscareid, selliseid suuri karikaid, aga et mina selle saan, ei osanud arvatagi» räägib Eensalu. «Tavaliselt saavad auhinna ikka suured kontorid suurlinnades, nagu New York või Beirut. Seal on palju personali ja tulemuse saavutamine lihtsam.»

Eva-Maria Eensalu paneb endale langenud tunnustuse pigem siinsete reisibüroode arvele, kes hoolikalt pileteid müüvad. Sel suvel ulatus Tallinn-Viin lennuliini täituvus isegi 115 protsendini ja kaks reisijat tuli ringiga kohale lennutada. Eensalu ütleb, et mujal maailmas jätavad pileti ostnud reisijad sageli lennule ilmumata ja seepärast planeeritaksegi lennud ületäituvusega. Eestis tuleb seda aga harva ette, sest tavad ja piletite hinnad on teised.

Lennufirma siinseid majandusnäitajaid aitab parandada ka Eva-Maria Eensalu kokkuhoidlikkus, sest renti ta maksma ei pea ja ringi sõidab kõige väiksema Mazdaga. Kunagi mõtles ta ka büroo soetamise peale, kuid leidis siis, et pidevalt liikvel olles saab seda tööd sama hästi teha.

Üksi töötamine eeldab ka puhkuse hoolikat planeerimist, sest pikemaks kui nädalaks ei luba lennureisijate mured ära sõita.

«Ega see kaheksast-viieni-töö just ei ole,» nendib Eensalu, «nädala diil võib vabalt tulla laupäeva hommikul ilusalongis.»

Hetkel kuum