Silva Männik • 21. detsember 1999 kell 22:00

AB Elu klient pääseb

Kindlustusinspektsiooni direktor Ellen Ridaste ütles, et AB Elukindlustuse tervikportfelli on nõus üle võtma üks Eesti kindlustusselts. «Tahtsime selle enne jõule ära teha ning tingimustest teatame täpsemalt kolmapäeval, kui midagi tehniliselt vahele ei tule,» lausus Ridaste eile.

Eesti suurima elukindlustusseltsi, Hansapanga Kindlustuse juhatuse esimees Priit Potisepp ütles, et kuigi portfelli võtab üle üks kindel selts, aitavad klientide olukorra päästmisele omalt poolt kaasa ka teised elukindlustusseltsid. Ainuke asi, mida ma veel kardan, on ülevõtmise võimalik venimine, lisas ta.

AB Elukindlustuse ülevõtmise täpset skeemi Potisepp ei avalikustanud, kuid ütles, et see tundub AB Elukindluse klientide jaoks päris hea lahendusena.

Kõige tõenäolisema variandina võtab AB Elukindlustuse portfelli ja kliendid üle küll üks selts, kuid kindlustusturu usaldusväärsust tõsta soovivad teised seltsid võimaldavad ülevõetavatele klientidele soodustingimustel enda juures leping ümber sõlmida.

BICO Elukindlustuse juhatuse liige Georg Männik kinnitas, et tegu on uudse lahendiga ning eelnõud on elukindlustusseltsidele kätte jagatud. Praegu tehakse veel mõningaid parandusi ning vastavalt kokkuleppele seda enne tänast täpselt ei avalikustata, lisas Männik.

Hansapanga Kindlustus tegi omalt poolt inspektsioonile taotluse kinnitada nende uus, erandlik tariifide arvutamise metoodika, mille alusel saavad AB Elu kliendid soodustust uue Hansapanga Kindlustuse lepingu sõlmimisel. Seda siis, kui klient ei soovi, et ta senine AB Elukindlustuse leping üle võetakse ning loobub sellest.

«See on uudne kombineeritud variant ja mul on väga hea meel, et lahendus tuleb,» rääkis Potisepp. «Saan praegu vaid öelda, et meie portfelli ülevõtjad ei ole, sest me ei saa varastatud raha asendada. Kui keegi teine seda saab, siis müts maha nende ees.»

AB Elukindlustuse lepingute ülevõtja peab investeerima ligi 40 miljonit krooni lepingute katteks, mida pankrotistunud seltsist lepingutega kaasa võtta pole võimalik.

Portfelli mitteülevõtmist kinnitas eile ka Sampo Eesti Kindlustuse juhatuse esimees Olavi Laido.

AB Elukindlustuse direktor Mati Vihul kinnitas, et tema ei tea portfelli ülevõtmisskeemidest midagi. Vihuli sõnutsi on ta vaid inspektsiooni küsimuste peale vajalikke andmeid edastanud.

AB Elukindlustuse kliendid Argo Kollam ja Kersti Liiberg kinnitasid eile, et lepingute ülevõtmise uudis rõõmustab neid. Usaldus teiste, tegutsevate seltside vastu pole Kollami sõnul veel kadunud ja ülevõtmistingimustega tutvudes on nad enda sõnul ilmselt nõus teise seltsi kliendiks hakkama.

Leonid Apananskile kuulunud AB Kindlustuse Grupi seltsid AB Elukindlustus ja ASA Kindlustus sattusid raskustesse, olles investeerinud neile peakorterit ehitanud ASiga Maakri Ehitus seotud firmadesse üle 40 mln krooni.

ASA Kindlustuse kliente pole seni keegi üle võtnud, vaid seltsi liikluskindlustuse kliendid võttis üle Liikluskindlustuse Fond.

Hetkel kuum