Ülo Toomsalu • 21. jaanuar 2000 kell 6:05

Maapiirkondade vaesus peletab kontserdikorraldajaid

Eesti üks tuntumaid kontserdikorraldajaid Aidem Pot jätab sel aastal maarahva kõhnale rahakotile viidates suvetuurid ära, samas loodavad maailma suurnimede Eestisse toojad alanud aastast edu, kirjutab Postimees.

Aidem Poti juhatuse esimehe Auris Rätsepa sõnul on viimaste aastate kogemus näidanud, et maapiirkondades on inimesed passiivsed ega jaksa kontsertidel käia. 'Üliodavalt korraldatud tuure ei taha teha meie ega artistid,' ütles Rätsep. 'Majanduslikult on kasulikum korraldada paaripäevane festival, kus inimesed saavad muusikat kuulata ja ennast hästi tunda,' lisas ta.

Möödunud aastal korraldas Aidem Pot muu hulgas kümme linna läbinud tuuri 'Kutse tantsule'. Sellel aastal korraldab ta aga Haapsalus kahepäevase festivali Grillfest ning autode kiirendusvõistluse Speedest ja rahvusvahelise ilutulestikuvõistluse.

Meelelahutusagentuuri BDG juhatuse esimees Peeter Rebane on aga rahva rahakoti suhtes optimistlikum. Tema sõnul on mõtet maailmatasemega artiste Eestisse tuua ja inimestel selle jaoks raha jätkub. BDG korraldas mullu kasumisse jäänud rokkbändi Metallica kontserdi Tallinnas.

'Inimesed on viimaste aastate majanduskriisist üle saamas ning järjest rohkem on hakatud raha kulutama ka meelelahutusele,' märkis Rebane. 'Eesti suurust arvestades on siin aastas turgu kahele suuresinejale ja neljale-viiele keskpärasele tegijale, kuid nende kontsertide pileti hind ei tohiks ületada 500 krooni piiri.'

Endise IS Music Groupi (IMG) juhi Lauri Laubre sõnul on näha küll märke majanduse paranemisest ja inimestel võib raha olla, kuid ei saa olla kindel, et nad nõustuvad seda meelelahutusele kulutama. Laubre on toonud Eestisse kaks maailmanimega artisti - 1997. aastal Michael Jacksoni ning 1998. aastal Rolling Stonesi. Ajakirjanduse andmetel tõi Jacksoni kontsert Laubrele kaheksa kuni kümme miljonit krooni kasumit, kuid Rolling Stonesi kontserdiga jäi IMG 1998. aastal kahjumisse.

Hetkel kuum