Romet Kreek • 11. oktoober 2000 kell 22:00

Telekomi aktsia ebasoosingus

Börsil oli eile taas languspäev, mille veduriks oli Telekomi aktsia. Äripäeva indeks langes 0,94 protsenti 413,53 punktile. Börsi üldkäibeks kujunes 13,1 mln krooni, tehinguid sooritati 122.

Telekomi aktsia, mis on Eestis kõige tundlikum aktsia välisturgudel toimuva vastu, langes 4,04 protsenti telekommunikatsioonisektori üleüldise ebasoosingu tõttu hetkel. Lisaks paneb välisinvestoreid muretsema Eesti telekommunikatsioonituru liberaliseerimine, kus Eesti Telekom on saanud nautida monopolistaatust Eesti Telefoni näol. Veel enne Telekomi vabakonkurentsile üleminekut on alanud hinnasõda nii internetiühenduste kui ka mobiiltelefonitariifide osas, mis mõjutas tõenäoliselt halvemuse suunas Eesti Telekomi kasumimarginaale juba kolmandas kvartalis. Eesti Telekomi internetiportaali hot.ee sellekuised turvaprobleemid muutsid hot.ee kaubamärgi väärtuse peaaegu nullilähedaseks. Telekomi aktsia lõpetas 89 kroonil, kõikudes päevasiseselt 93 ja 88 krooni vahemikus. Telekomi aktsia käibeks kujunes 3,5 mln krooni.

Mingil hinnatasemel leiab kahtlemata Telekomi aktsia taas ostuhuvi, praegu on seda veel vara oodata.

Telekomi langus tekitas negatiivset suhtumist ka teisesse aktsiatesse. Hansapanga aktsia, mille kolmanda kvartali majandustulemusi on oodata 18. oktoobril, langes 0,39 protsenti 127,25 kroonile. Norma aktsia kaotas 1,17 protsenti oma väärtusest, lõpetades kauplemispäeva 42,10 krooni tasemel 1,9 mln kroonise käibe juures.

Merko Ehituse aktsia tõusis 0,88 protsenti 34,40 kroonile 0,1 mln kroonise käibe juures. Pro Kapitali aktsia, mille ostu- ja müügihinna vahe moodustab 16,7 protsenti, tõusis 9,06 protsenti 34,90 kroonile peaaegu miljoni kroonise käibega.

Erastamisväärtpaber tõusis 1,3 mln kroonise käibe juures 2,62 protsenti 0,6670 kroonile.

Hetkel kuum