21. november 2000 kell 22:00

Vambo Kaal: hinnang Saaremaa süvasadama kohta võis olla tellimus

?Uuringust jäi mulje, et selle tulemus oli tellitud,? nentis Kaal. Idee, et Saaremaa süvasadama võiks ehitada Suuriku ja Kuriku pankade vahele, käis Kaalu väitel välja keskkonnaminister Heiki Kranich.

Ka ekspertgrupp jõudis järeldusele, et parim koht oleks Suuriku-Kuriku. Saarlased ise eelistavad aga Undvat, mis ekspertide hinnangul kõlbab selleks sama hästi.

Kaalu sõnul oli ekspertidele ülesanne antud väga kitsalt, sest see käsitles sadamat kui vesiehitist, jättes kõrvale tolliterminalid, autoparklad jms. ?Suuriku-Kuriku on kõrge rannaastang, millele ehitamine tähendab astangu lõhkumist,? ütles Kaal.

Undva sadamakoha maad kuuluvad valdavalt kohalikule omavalitsusele ja riigile, Suuriku-Kuriku kohas aga eraisikutele. ?Kranichi jutt, et eraisikute maad vahetatakse riigi maade vastu, ei ole teostatav, sest nii saab teha vaid looduskaitseliste objektidega,? selgitas Kaal.

Väidetavalt on Kranichil Suuriku-Kuriku piirkonnas isiklikud maahuvid mängus. ?Jutud on küll kõvad,? tunnistas Kaal. ?Aga neid asju on raske kindlaks teha.?

Autor: ÄP Online

Hetkel kuum