Ülo Toomsalu • 27. november 2000 kell 7:32

SLÕL: kodanik vajab ausust ja hoolt

Kas teate, et eile oli kodanikupäev? küsib SL Õhtuleht tänases juhtkirjas.

Eelkõige on see ametnike eestvedamisel määratud päev. SL Õhtuleht on veendunud, et lõviosa kodanikke ja teisi Eestis resideeruvaid inimesi ei soovi seda maad jätta. Neile meeldib Eesti, nad armastavad Eestit, neil on siin hää olla.

Aga tihti on tunne, et veel inimestele Eesti meeldib, veel Eestit armastatakse, veel on hää olla.

Me ei taha külvata pessimismi, kuid see, mis iseseisvusaastatega on riigis - linnades ja väiksemates omavalitsustes - toimunud, ei sisenda usku ega lootust. Viimaste kuude, aastatest ei tasu rääkidagi, emotsionaalseim löök kodanikele oli loomulikult räpane võimusõda Tallinnas.

SL Õhtulehe kindel ja muutumatu seisukoht on, et hoolimata Eesti avaliku elu üliviletsast imagost peavad eelkõige just selle esindajad nägema vaeva oma maine parandamisega. Küll kodanik oma õiguste ja kohustustega hakkama saab.

Kui kodanik näeb, et vähemalt püütakse vabaneda varastest, petturitest ja rahva arvamusega mängijatest, võib ühel päeval eestlane sinimustvalget lippu samasuguse uhkusega lehvitada nagu ameeriklane enda oma. Seega pidanuks kodanikupäeval eelkõige avaliku elu esindajad mõtlema, kas nad on ikka kodanike heaks teinud kõik mis võimalik.

Hetkel kuum