Ülo Toomsalu • 4. detsember 2000 kell 5:56

Kool petab olematute õpilastega riigilt raha

Pärnu Vene Gümnaasiumi endised õpetajad süüdistavad direktor Vladmir Klevtsovi fiktiivsete õpilaste arvel riigilt raha petmises, kirjutab Eesti Päevaleht.

Väidetavalt direktori tehingutega mittenõustumise pärast vallandatud õpetajad teavad kümneid näiteid kooli nimekirjas olevate õpilaste kohta, kes tegelikult õpivad Pärnu Slaavi Põhikoolis, Sindi, Valgevene, Tambovi või Londoni koolides.

Lisaks on paljud õpilased samaaegselt kirjas korraga mitmes klassis, kus saavad ka hindeid. Laste arvust sõltub direktori ja õpetajate tarifitseerimine, seega ka palk.

?Mõnes klassis on viis ?surnud hinge?, mõnes, mõnes kolm, mõnes pole ühtegi ? see sõltub sellest, kui lojaalne on klassi juhataja kooli direktorile,? ütles endine ajaloo- ja geograafia õpetaja Olga Vere?t?agina.

Vere?t?agina sõnul on kurioosseim näide viis aastat Valgevenes elava Igor Moskvit?i hoidmine kooli nimekirjas. Pärast viiendat klassi Valgevenesse kolinud poiss käis kirjade järgi möödunud aastal Pärnus 10c klassis ja õpetaja andmetel on praegugi 11b nimekirjas.

Vere?t?agina sõnul on kummaline, et klassipäevikusse kantakse teises riigis elava Moskvit? hindeid, mida tema vanemad Valgevenest Pärnusse saadavad. ?Ta ei saa ju õppida Eesti ajalugu, kui ta õpib tegelikult Valgevenes ? seal on hoopis teine programm,? ütles endine õpetaja.

Hetkel kuum