Viktoria Korpan • 4. detsember 2000 kell 22:00

Lõhmuse loodud fond müüs internetifirma

?Starman Kaabeltelevisioon ostab 60 protsenti ComTrade?i aktsiatest ja investeerib firmasse täiendavalt 6 miljonit krooni, et laiendada oma teenuseid andmeside vallas,? rääkis Eesti ühe suurema kaabellevifirma Starman tegevdirektor Peeter Kern eile.

Investeerimispanga Lõhmus, Haavel ja Viisemann (LHV) omanik Rain Lõhmus ei soovinud öelda, mis hinnaga müüs interneti püsiühendusi pakkuva ComTrade?i aktsiad firma omanik, investeerimisfond New Economy Ventures (NEV).

?Oleme kokku leppinud, et ei ütle numbrit välja,? sõnas Lõhmus. ?Tehingust saadud raha läheb NEVi omanikele tagasi.?

NEV loodi eelmise aasta detsembris, et vahendada fondi kaudu investeeringuid kiire kasvuga Läänemere regiooni internetifirmadesse. Fondi maht oli 50 miljonit krooni ning minimaalse investeeringu suurus miljonit krooni.

NEVi on investeerinud ehitus- ja hotelliärimees, Reval Hotel Groupi juhatuse esimees Tarmo Sumberg, kes on samuti NEVi nõukogu liige.

?Üks aasta on liiga lühike aeg, et väljendada rahulolu või rahulolematust tehtud investeeringute suhtes,? lausus Sumberg. ?Kaks aastat on minimaalne aeg, et hakata tulemustest rääkima.?

NEV on investeerinud ka personaliotsingufirmasse CV Online, IT-firmadesse IT Meedia ja Itera Süsteemid ning Läti IT-sektori firmadesse. ?Võimalik, et lähiajal teeme uue investeeringu,? rääkis Rain Lõhmus.

NEVi kätte jääb 40 protsenti ComTrade?i aktsiatest. ?NEV ei taha olla neis firmades, kuhu ta investeerib, 100 protsenti omanik,? sõnas Lõhmus. ?NEV jääb ComTrade osanikuks veel kolmeks aastaks.?

Internetifirma Tele2 strateegilise planeerimise direktor Peep Põldsamm ütles, et Ida-Euroopas on müüdud ettevõtteid, kes pakuvad internetiühendusi kaabelmodemi vahendusel, lähtudes hinnast 2000?3000 krooni ühe kliendi kohta. ?Meie ei oleks selle firma puhul sellist hinda maksnud,? lausus Põldsamm. ?ComTrade?i puhul oli tegemist finantsinvestoriga ning eesmärk oli saada hästi palju kliente ja müüa firma strateegilisele investorile. Tundub, et see on õnnestunud.?

?Ühendades ComTrade?i äriidee ja tehnoloogilise tugevuse Starmani võrgu võimalustega, võimaldab see meil konkurentsivõimelise hinnaga pakkuda veelgi kvaliteetsemaid ja uuenduslikke interaktiivseid teenuseid,? ütles Kern.

ComTrade jätkab tegevust Starman Interneti kaubamärgi all ja pakub Tallinnas interneti püsiühendusi kuumaksega alates 195 kroonist.

Tänavu septembris ostis 1,7 miljardi kroonise mahuga investeerimisfond Emerging Europe Capital Investors (EECI) Telialt 60% Starman Kaabeltelevisiooni aktsiatest 166 miljoni krooni eest. Ettevõtte aktsiakapital jaguneb nüüd juhtkonnale kuuluvate firmade (40%) ja EECI investeerimisfondi tütarfirma Highbury Investments B.V (60%) vahel.

Starmanil on üle 40 000 kaabellevikliendi.

Hetkel kuum