19. jaanuar 2001 kell 11:00

Inglase kingaäri Eestis läks põhja

Tartu maakohtu 12. jaanuari otsus kuulutas pankrotistunuks Saapa ja Kinga ASi, mis oli sunnitud oma viimase Amigo kingaäride ketti kuuluva poe sulgema juba kaks kuud tagasi.

Saapa ja Kinga pankrotihalduri, OÜ Contract Äriõigus- ja Patendibüroo juhataja Heikki Otsa andmeil on firma vastu esitatud võlanõudueid kokku 6,4 miljoni krooni ulatuses. Pankrotiprotsessi algataja, Saapa ja Kinga omanikfirma, Mani saarel registreeritud Baltic Boot Shoe Co nõue on 3,8 miljonit krooni. Suuruselt järgmine nõue on maksuameti oma ? 1,6 miljonit krooni.

Otsa hinnangul on Saapa ja Kinga ASil varasid ? veidi kontoritehnikat ja üle tuhande paari korduvalt allahinnatud kingi ? 40 000 krooni eest. 'Ma ei välista, et pankrotimenetlus võib lõppeda raugemisega,' ütles Ots.

Otsa sõnul valis Baltic Boot Shoe omanik, inglane Alan Walton jalanõude müümisel vale müügistrateegia. 'Ta ei osanud hinnata eestimaalaste maitset,' rääkis Ots. 'Ta arvas, et see kaup, mis Inglismaal hästi müüb, müüb ka siin.' Otsa sõnul on Alan Waltonil Inglismaal kingakaupluste kett.

Amigo kingaäri tippajal, 1998. aastal kuulus ketti 19 rendipindadel asuvat kauplust. Firma käive oli 27,4 miljonit krooni. Järgmisel aastal, kui käive kukkus 18,5 miljoni kroonini ning kahjumiks kujunes 5 miljonit krooni, jäi alles 8 kauplust. Saapa ja Kinga eelmise aasta käive oli 2,5 miljonit krooni ja kahjum 2,47 miljonit krooni.

Otsa kinnitusel püüdis Alan Walton oma kingaäri Skandinaavia erinevatele firmadele maha müüa juba alates 1999. aasta algusest. 'Kuna läbirääkimised jooksid liiva, algatas Walton pankrotimenetluse,' ütles Ots.

Hetkel kuum