Arvutitootjate mured jätkuvad

Peeter Koppel 27. juuli 2001, 00:00

Ühendriikide aktsiaturgudel kerkisid eilsel kauplemispäeval huviorbiiti viimasel ajal müügi vähenemise üle kurtvad arvutitootjad.

Esiteks teatas üleeile pärast kauplemise lõppu oma teise kvartali kahjumist maailma suuruselt teine personaalarvutite tootja Compaq.

Eile aga andis kasumihoiatuse Hewlett-Packard, kes teatas, et oodatust nõrgemad käive- ja kasumimarginaalid sunnivad ettevõtet koondama 6000 töötajat. Lisaks sellele teatas oma printerite poolest tuntud ettevõte, et 31. juulil lõppevas majanduskvartalis kahanevad äritulud mulluse sama perioodiga võrreldes 14?16 protsenti. Töökohtade koondamine peaks aitama aastas säästa kuni 500 mln dollarit.

Hewlett-Packardi aktsia reageeris uudisele 8protsendilise langusega.

Analüütikute arvates on turuosaliste seas kinnistumas arusaam, et tehnoloogiaettevõtetelt pole lähemas tulevikus kasumite osas midagi head loota. See aga muudab äärmiselt küsitavaks selle, kas lähiajal sellises atmosfääris üldse mingit tõsisemat üles liikumist tulla saab.

Ettevõtetega seotud uudised varjutasid USAs makrotasandi uudised pea täielikult, sest nood andsid maailma suurima majanduse olukorrast vastakaid signaale.

Tööstussektori nõrkusest andis indikatsiooni kestvuskaupade tellimuste järsk langus juunis. Samas vähenes uute töötute arv 366 000ni, mis on tunduvalt parem näitaja kui analüütikute poolt oodatud 405 000.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing