Olukorra paranemise märgid puuduvad

Peeter Koppel 06. august 2001, 00:00

Ühendriikide aktsiaturgudel varjus nädala säranud tõusupäike reedel taas pilvede taha, kui avaldatud eelmise kuu tööpuuduse näitaja ei kergitanud lootusi maailma suurima majanduse olukorra paranemisest.

Juulis püsis tööpuudus USAs sarnaselt juunile 4,5 protsendil, mis on kõrgeim näitaja pärast 1998. aastat. Kuigi osa analüütikuid oli oodanud isegi suuremat tööpuuduse kasvu, andis uudis turgudele negatiivse signaali. Lisaks sellele on analüütikud edasiste arengute osas pessimistlikud ja eeldavad, et tööpuuduse kasv jätkub, kuna uute töökohtade loomise tempo on madal. Tööpuuduse kasvu ootused aga ei viita võimalusele, et maailma suurima majanduse olukord oleks paranemas. Sellele ei viidanud ka reedel avaldatud NAPM-mittetootmissektori indeksi järjekordne langus. Reedel ei aidanud spekulatsioonid, et mainitud näitajate tõttu asub Föderaalreserv 21. augustil taas intresse kärpima.

Analüütikute hinnangul vajaksid turud tõusuks mingit reaalset katalüsaatorit, mis näitaks olukorra paranemist makrotasandil. Seda aga ei ole ning osade turuosaliste skeptilisus ning teiste jäämine äraootavale seisukohale loovad fooni, mille taustal turud langevad väikse käibe juures.

Helsingi börs liikus reedel esmakordselt pärast 25. juulil alanud tõususeeriat kergelt miinusesse.

Börsivedur Nokia lõpetas protsendi võrra madalamal 25,15 eurol, olles nädalaga teinud kuueprotsendilise tõusu. Turu tõukasid maaklerite hinnangul kergelt miinusesse USA tööturu näitajad ning NAPM- mittetootmissektori indeks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing