Raivo Sormunen • 8. oktoober 2001 kell 22:00

Emotsionaalne turg läbis languse

Terrorivastase sõja avasammud muutsid emotsionaalsemaks ka Tallinna börsi, kus aktsiahinnad näitasid eesotsas Eesti Telekomiga eile mõõdukat langust.

Järjekordselt tugevat kauplemisaktiivsust ja rappumist tunda saanud Eesti Telekomi aktsia odavnes päevaga 3,6 ja sulgus 60,25 kroonil.

Esimese tunniga enamus eilsetest 125st tehingust andnud aktsia saavutas madalaima punkti veerand tundi pärast börsipäeva avanemist, kui väärtpaberihind katsus ära 57 krooni ehk oli omadega juba 8,8 miinuses.

Lisaks sõjastardiga kaasnenud emotsionaalsusele võisid möödunud nädala kahe viimase börsipäeva jooksul ligi 15 kerkinud Eesti Telekomi aktsia osas väljas olla ka kasumivõtjad, kes lühikese aja jooksul said Tallinna börsil harvanähtavalt palju teenida.

Kuigi terroristide vastu suunatud rünnakut olid aktsiaturud juba mõnda aega oodanud oli turgude eile närvilisus ja suurem ebastabiilsus normaalne reaktsioon. Aktsiaturgul oldi juba nelja nädala tagust terrorirünnakut hakatud tasapisi unustama.

Pühapäevane pauk pani aga jälle intensiivsemalt mõtlema tuleviku peale, mille suhtes on endiselt aina raskem mingeid täpseid prognoose teha.

Möödunud nädala lõpus 140 krooni peal ennast turvaliselt tundma hakanud Hansapanga aktsia vajus eile antud toetustasemest vaikselt läbi, sulgudes 139,25 kroonil ehk 1,4 madalamal kui möödunud nädala viimasel päeval.

Õhku lasti välja ka Norma aktsiast, mis odavnes tubli aktiivsuse taustal 2,5, peatudes 46,60 kroonil.

Hetkel kuum