17. oktoober 2001 kell 22:00

Börsimessil võib kehastuda maakleriks

Selle nädala reedel ja laupäeval Rahvusraamatukogus toimuval investeerimismessil Rahakompass saab iga messikülastaja kõrvale heita oma igapäevase rolli ja proovida kätt börsimaaklerina, osaledes börsi ehtsa kauplemissüsteemi vahendusel toimuvas maaklerimängus.

Mängu põhimõte on lihtne: võidab see, kes mängu jooksul aktsiate ostmise ja müügi pealt kõige rohkem raha suudab teenida. Seega on mängijatel võimalus ise oma noteeringute ja tehingukorraldustega aktsiahindu mõjutada.

Kuna maakleri roll eeldab ka ärireeglite, kauplemismeetodite ja maakleriterminaali tundmist, siis eelneb mängule ka vastav koolitus, mille käigus õpitakse tundma kõige olulisemaid börsi põhitõdesid, mida hiljem mängus kasutatakse. Pärast maaklerimängus osalemist peaksid osalejad oluliselt paremini mõistma, mis mõjutab spread?i laiust, milleks on vaja turutegijaid, mida näitab turusügavus, miks aktsiatel on miinimumkogused jne.

Sarnane maaklerimäng toimub messi suures konverentsisaalis laupäeval viie elukutselise börsimaakleri vahel. Maakleriralli käigus avaneb kõigil võimalus näha börsi köögipoolt ehk seda, kuidas tehinguid börsil tegelikult tehakse. Esindatud on Ühispanga, Suprema, Hansapanga, LHV ja Trigoni maaklerid ning mängu viivad läbi ja toimuvat kommenteerivad Peeter Koppel Sampo Pangast ja Mattias Mustonen Hansapangast.

Rahakompassi tasuta seminaride programm sisaldab loenguid nii algajale kui ka edasijõudnud investorile, mille käigus jagavad näpunäiteid Eesti tuntuimad raha- ja investeerimisspetsialistid. Välismaa ettevõtetest on kohal JP Morgan Fleming, Venemaa üks suuremaid investeerimispanku Troika Dialog ning Soome HEX.

Kogu messi toimumise ajal jagavad rahapaigutamise konsultatsioone pangad ja maaklerifirmad oma messiboksides. Kõik vastused euro käibeletuleku kohta saab Eesti Panga messistendist. Tallinna Väärtpaberibörsi stendis jagab tasuta konsultatsiooni aktsiate registreerimisest Eesti Väärtpaberite Keskdepositoorium, kes esitleb messi ajal ka uut e-registri teenust emitentidele.

Laupäeval toimub ?Kuldvillaku? raha eri avalik lindistus, kus võistlevad judoka Indrek Pertelson, investeerimispankur Rain Tamm ja Tallinna linnavolikogu esimees Rein Voog.

Autor: Eva Palu

Hetkel kuum