• Jaga lugu:
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eraisikute laenud kasvasid III kvartalis rekordiliselt

    Rahapakkumine. Kitsa rahapakkumise (sularaha majanduses+ residentide nõudmiseni kroonihoiused pankades, v.a valitsussektori hoiused) maht oli septembri lõpus 22,4 mld krooni, laiema rahapakkumise (kitsas rahapakkumine + residentide tähtajalised, säästu- ja valuutahoiused pankades, v.a valitsussektori hoiused) maht 37,4 miljardit. 2001. a on rahapakkumise aastakasvutempo jätkanud aeglustumist, see tulenes erasektori hoiuste juurdekasvu aeglustumisest.
    Hoiused. Eraisikute hoiuste aastakasvutempo alanes juuni lõpu 32,7%-lt 28%ni septembri lõpuks ning eraettevõtete hoiuste aastakasvutempo 17,8%-lt 9,4%ni Eraisikute hoiustamine jäi III kvartalis tagasihoidlikuks ? nende hoiustatud vahendid kasvasid kvartaliga vaid 52 miljoni krooni võrra (vrdl ? II kvartalis kasvasid need 1,5 miljardi krooni võrra).
    Laenud. Eraisikuele väljastatud pangalaenud kasvasid kvartaliga rekordiliselt suure 842 miljoni krooni võrra 8,3 miljardi kroonini, nende aastakasvutempo ulatus septembri lõpus 31,4%. Eraisikute laenujäägi suurenemist mõjutas õppelaenude väljastamine septembris, mis hinnanguliselt ulatus 264 miljoni kroonini. sellest hoolimata on eraisikute laenukasv püsinud III kvartalis kõrge. Enamik uutest laenudest väljastati eluasemelaenudena. Siiski suurenesid III kvartali vältel ka muud laenud, s.t eelkõige tarbimisele suunatud laenud.
    Laenuintressid. Intresside alanemise tõttu välisriikides jätkasid kahanemist ka Eesti reaalsektori laenuintressid. sealjuures langesid mõnevõrra ka kohalike ettevõtete pikaajalised laenuintressid, mis olid 1999. a lõpust püsinud 9% piires. Septembri lõpus ulatusid need intressid krooni- ja välisvaluutalaenude keskmisena 8,4%ni. Eraisikute pikaajalised välisvaluuta- ja kroonilaenude kaalutud keskmine intress oli septembri lõpus 9,6%.
    Jaga lugu:
  • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Tim Cook sõlmis hiinlastega salaja 275 miljardi dollari suuruse leppe
Apple’i tegevjuht Tim Cook sõlmis viis aastat tagasi Hiina ametivõimudega lepingu, mille maht võis ulatuda 275 miljardi dollarini, selgub täna avaldatud raportist. Leppe eesmärk oli lihtsustada Apple’i tegevust Hiinas, vahendab Reuters.
Apple’i tegevjuht Tim Cook sõlmis viis aastat tagasi Hiina ametivõimudega lepingu, mille maht võis ulatuda 275 miljardi dollarini, selgub täna avaldatud raportist. Leppe eesmärk oli lihtsustada Apple’i tegevust Hiinas, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Mänguturul tasub investoritel vaadata vanade tegijate poole
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.
Kuigi mängutootjate aktsiad on pandeemia algusest kõvasti kasvanud, ei pruugi olla veel hilja kasvust osa saada, rääkis Äripäeva börsitoimetuse ajakirjanik Aivar Õepa. Siiski on tema hinnangul idufirmade asemel mõistlikum vaadata turul juba kanda kinnitanud ettevõtete poole.