Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Miks siis veel laenu võtta, kui mitte investeeringuiks?

  Rahandusminister Siim Kallas kingib Tallinna linnapeale Tõnis Paltsile raudkangi, Palts Kallasele peegli. Aga vaja on nii kangi kui peeglit ? tuleb tööd teha ja ka aeg-ajalt peeglisse vaadata, kas valitud töötempo on piisav selleks, et musklid kasvaks. Selleks ei piisa üksnes tugevast tööst, tähtis on ka õige toitumine, ning kui vitamiinidest ja valgust puudu jääb, tuleb neid lisaks manustada. Laenul peaks olema sama efekt ? ergutada majandust, tervendada elu- ja töökeskkonda, mis omakorda annab jõudu ja tahet tööd teha. Seepärast Äripäev põhimõtteliselt toetab Tallinna linna kava võtta laenu investeeringuiks.
  Tõsi, laenusumma on suur, 1,4 mld krooni. See on enam kui neljandik pealinna tuleva aasta eelarvest (5,17 mld). Ilmselt ehmatas just summa suurus ka rahandusministrit ning sundis teda avalikult Tallinna linnapead kasinusele manitsema. Otseselt ei saa rahandusministeerium siiski ühelgi omavalitsusel laenuvõtmist ära keelata. Samas ei riku Tallinn seadust ? pealinna laenukoormus jääb lubatu piiresse.
  Laenusumma üle võib muidugi vaielda. Laenu võtmine on alati seotud teatud riskidega. Tallinna linna viimase aja mittesihipäraseid rahakulutamisi ? näiteks või linna turvalisus- ja integratsiooniameti laialijagatud miljonid ?integratsiooniks? ?, siis ei ole tõepoolest täit kindlust, et linn suudab tagada laenuraha kasutamise just sel otstarbel, milleks laen võetakse.
  Samuti võib Tallinnale ette heita liiga suuri administreerimiskulusid. Ilmselt on võimalik vähemalt osa investeeringuiks vajalikust rahast leida eelarve-eelnõust, kui selle kuluread uuesti läbi kaaluda.
  Muidugi oleks ideaalne olukord, kus laenu võtma ei peaks, olgu siis tegemist inimese, omavalitsuse või riigiga, ja kulutatakse just nii palju, kui teenitakse. Samas kui vaadata meie inimeste sissetulekuid, siis selle lihtsa tõe järgmine tegelikkuses enam nii ideaalne ei tundu ? raha säästes võib inimene endale normaalse kodu soetada alles elu lõpuks.
  Umbes samamoodi rajasid eestlased endale kodu Stalini-järgsel ajal ? tellishaaval, aastakümneid. Kui kodu oli valmis, oli tervis kadunud ja lapsed närvilisest elukohast ammu pakku jooksnud. Nii et mõnel juhul on õigem investeerida laenu abil.
  Tõnis Palts tahab, et linlased hakkaksid elama ja nende lapsed õppima paremates tingimustes täna-homme, mitte paarikümne aasta pärast. Raske on ja maksta tuleb mõlemal juhul, aga esimesel juhul on ka tulemus kohe näha. Ja erinevalt rahandusministrist ei kahtle Äripäev ses, et korralikud sõiduteed, lastesõbralikud koolid, turiste meelitav vanalinn on head asjad, mille jaoks tasub laenu võtta.
  Siim Kallase muret võib mõista ? kui Tallinn näiteks ei suuda laenu tagasi maksta, tuleb see kohustus täita riigil, laenu tagajal. Majanduse seis pole praegu just kiita ja paranemise märke eriti näha pole. Samas pakuvad finantsasutused praegu soodsaid laene, et ergutada majandust. Seega oleks praegu õigem laenu võtta. Pealinna rahakott on küllalt paks, kannatab tõenäoliselt välja ka üle miljardikroonise laenu. Laenu maksavad tagasi eeskätt Tallinna elanikud, kuigi kavatsetavaist investeeringuist saavad osa kõik Eesti kodanikud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.