• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pakistan ei näe Ida-Euroopas võistlejat

  Hiljuti avaldas Äripäev artikli sellest, kuidas sõda Afganistanis võib kasulikuks osutuda Eesti tekstiilitööstusele, ergutades USA ja Euroopa hankijaid oma huvi sellest kaugest ja rahutust piirkonnast Ida-Euroopasse üle tooma. Pakistanis pole Ida-Euroopat kui võimalikku konkurenti täna veel märgatud, selgus vestlusest kohaliku ekspordifirma Sharmeen Pakistan (Pvt) Ltd esindajaga.
  Euroopas ei näe Pakistan endale praegu ühtki tõsist konkurenti peale Türgi, kes edestab Pakistani eelkõige kvaliteedilt. Pakistani oma konkurentsivõime on parim madalama kvaliteediga kanga ning vähem keeruliste tekstiilitoodete osas. Seda tänu madalatele tööjõukuludele ja valitsuse poliitikale, kes ei saa lasta tekstiiliekspordil langeda. See on riigile suuruselt teine valuutatulu allikas.
  Vähemkvaliteetse kanga osas pole Pakistaniga tööjõukulude osas lihtsalt võimalik konkureerida, kuna tegemist on sageli kodumajanditega, kus lapsed ja naised lisasissetulekuks vabal ajal kangast koovad. Paralleelselt on Pakistanis ka väga kõrgel tasemel tekstiilitööstus.
  Konkurent number üks on Hiina ja mitte ainult Pakistanile, vaid kõigile ekspordist sõltuvale riikidele. Eriti nüüd, kui Hiina on vastu võetud WTO liikmeks. Hiina tootmiskulud on Pakistaniga samal tasemel ehk muu maailmaga võrreldes väga madalad. Efektiivsus on aga kõrgem ning riigi stabiilsus suurem.
  11. septembri järel on Pakistanis tõepoolest märgatud, et kliendid on islamiriikide peale vihased. Pakistan loodab oma Talibani-vastasest poliitikast ning koostööst lääneriikidega siiski selle viha alt pääseda. Ent suurtellimusi tuleb visalt, viimase kahe kuuga on eksport vähenenud 30, sellest tekstiil 20.
  Ekspordi kahanemine ei tulene siiski otseselt sõjast, vaid maailmamajanduse üldisest jahtumisest. Ka pole sõjariskist oluliselt tõusnud transpordikulud, sest konkurents laevakompaniide vahel on kibe.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tarneahela probleemide tõttu jääb tänavu tootmata ligi 8 miljonit autot
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.