Ülo Toomsalu • 10. detsember 2001 kell 6:25

Rocca al Mare muuseumitalu signalisatsioon vedas alt

Laupäeval tulekahjus hävinud Rocca al Mare vabaõhumuuseumi Kutsari talu vedas alt tuletõrjesignalisatsioon, mis ei käivitunud ega saatnud ohusignaali valvepulti, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Me ei oska veel öelda, kas signalisatsiooni tõttu jäime põlengu kustutamisele hiljaks või mitte, seda näitab uurimine,? lausus päästeameti pressiesindaja Priit Laos. Tema sõnul olid tuletõrje saabumisel Kutsari talu rookatusest leegid väljas ning maja hävingust päästa oli juba võimatu.

?Kuivad palkseinad ja rookatus andsid ainult tulele hoogu juurde,? lisas Laos.

Vabaõhumuuseumi direktor Merike Lang tunnistas, et tuletõrjesignalisatsioon saatis põlengust vaid eelsignaali, kuid põhisignaal jäi tulemata. ?Signaal millegipärast valvepulti ei jõudnud, kuid ma ei tahaks milleski hakata süüdistama signalisatsiooni paigaldanud firmat,? lausus Lang.

Tuletõrjesignalisatsiooni paigaldas Kutsari tallu firma Securitas, kes käesoleva aasta alguses pani 3,5 miljoni krooni eest valvesignalisatsiooni seadmed kõikidesse vabaõhumuuseumi hoonetesse.

Laose sõnul on üks tõsisemaid tööversioone siiski see, et tulekahju tekkis kütmisest. ?Kuid see on vaid esialgne versioon, sest kavatseme võtta kõikidelt asjasse puutuvatelt inimestelt seletused ja ma usun, et meil ei teki raskusi põhjuse väljaselgitamisega,? märkis ta.

Rocca al Mare vabaõhumuuseumi Kutsari talu süttis laupäeva päeval enne kolme ning tulekahju hävitas enamuse hoonest ning eksponaatidest. Hoones oli ligikaudu 600 eset, millest 186 olid põhikogu eksponaadid. Hävis näiteks ka 20. sajandi algusest pärit ainulaadne mööbel.

Hetkel kuum