23. aprill 2002 kell 14:34

Kinnisvarakonverents: hinnamulli ei ole!

Eesti kinnisvaraturul ei ole täheldatav hinnamulliks ristitud nähtust, sest hinnad ja ostjate laenumaksed on lähedal keskmisele palgatasemele.

Ober-Haus Kinnisvara tegevdirektor Hindrek Leppsalu väitis kinnisvarakonverentsil, et Eesti kinnisvaraäri ei ähvarda hinnamull ega kriis, sest keskmine palgatase on võrreldav keskmiste eluasemelaenude tagasimaksetega ja vanade ning uute elamispindade hinnavahe on keskmiselt siiski kahekordne.

Leppsalu sõnul peab näiteks Tallinna kinnisvaraturg tagasilöökideta vastu kuni 700 uue elamispinna lisandumisele aastas. 'Selle ületamine muudab juba ettevaatlikuks,' sõnas Leppsalu.

Kõige enam - umbes 54 % - on viimase aastaga tõusnud 1toaliste korterite hind, 2- ja 3toaliste tüüpkorterite hinnatõus ületab veidi 30 %. Leppsalu hinnangul näitab see, et suur osa inimestest elab jätkuvalt nö pead-jalad koos, mis teeb omaette elamispinna poole püüdlemise vägagi motiveerituks.

Seetõttu ei näe Leppsalu olulist nõudluse vähenemist lähiajal ka äärelinna vanade korterite osas.

'Kuigi mujal maailmas on oluline osa ka üüriturul, ei näe ma Eestis selles siiski ostmisele alternatiivi,' sõnas Leppsalu. 'Aga seda peab küll märkima, et jutud hinnamulli peatsest lõhkemisest on inimesi parasjagu ehmatanud, mistõttu suure müügikampaania käigus võib kinnisvara ostja sooritada praegu vägagi häid tehinguid.'

Hetkel kuum