Ülo Toomsalu • 13. mai 2002 kell 6:27

PM: Riik võib Tai vangidelt sisse nõuda Eestisse tagasitoomise kulud

Kui Tai annab välja seal vanglakaristust kandvad Eesti narkokurjategijad, võib Eesti neilt sisse nõuda kodumaale konvoeerimise kulud.

Tai ning Eesti vahel sõlmitud kurjategijate üleandmist võimaldava kokkuleppe ratifitseerimiskirjad vahetatakse 28. mail Bangkokis, Eestit esindab sel protseduuril Pekingis resideeriv suursaadik Mait Martinson, kirjutab Postimees.

?Kui leping on jõustunud, võib hakata seda rakendama. Justiitsministeerium peab konkreetse isiku üleandmise taotluse edastama välisministeeriumile, kes omakorda edastab selle Tai Kuningriigile,? selgitas Anneli Kimber välisministeeriumi pressitalitusest.

Kui Tai peaks otsustama mõne kurjategija Eestile väljaandmise kasuks, siis seisab Eesti vanglaametnikel ees lennureis eksootilisele Taimaale. Iga konvoeeritava vangi kohta peab ?delegatsiooni? kuuluma vähemalt kaks konvoeerijat.

?T?arterreisi selleks ette ei võeta, lennatakse tavalise liinilennukiga,? ütles justiitsministeeriumi pressiesindaja Kristiina Herodes. ?Kuid reisil on kindlasti ka palju erimeetmeid, mida me ei avalikusta.?

Kahe vangi Eestisse toimetamine võib maksma minna kuni 100 000 krooni - see summa koguneb nelja vanglaametniku edasi-tagasi reisist, nende ööbimis- ja komandeeringukuludest ning kahe vangi üheotsareisist.

Reisifirma Estravel kodulehekülje andmetel maksavad Tallinnast lähtuvad odavamad edasi-tagasi Bangkoki-lennud 12 000 - 13 000 krooni, üheotsareis aga 10 000 krooni.

Herodese kinnitusel annab Taiga sõlmitud leping Eestile õiguse nõuda ületoomiskulud sisse vangidelt endilt. ?Kui see võimalus on lepingusse sisse kirjutatud, siis küllap mitte ilmaasjata,? tõdes ta.

Vangide ületoomine on väga aeganõudev protsess ning kui sellega saadakse ühele poole vaid aastaga alates taotluse esitamisest, on veel hästi läinud, rääkis Herodes. Samuti ei mõju bürokraatiale just kiirendavalt nii Tais kui Eestis algav suvi.

Hetkel kuum