Ülo Toomsalu • 30. mai 2002 kell 6:13

PM: Eestis elavad Baltikumi suurimad eurooptimistid

Eestis on rahva toetus ühinemisele nii Euroopa Liidu kui NATOga selgelt suurem kui Lätis ja Leedus, näitab küsitlustulemuste võrdlus.

Vahe on märgatavaks kujunenud just viimastel kuudel. Näiteks mai algul toetas Eestis Euroopa Liiduga ühinemist 55% valimisealistest kodanikest, Lätis aga 49%. Leedu kohta on viimased võrdlusandmed olemas tänavu märtsikuust - toona toetas seal euroliitu astumist 47% valijaist, Eestis 56% ja Lätis 45%, kirjutab Postimees.

Emori analüütiku Aivar Voogi sõnul toimus Eestis märkimisväärne nihe toetuses ühinemisele Euroopa Liiduga mullu novembri teisel poolel kui president Arnold Rüütel oli teinud avaldusi ühinemise vajalikkuse kohta Eestile.

?Toetuse suurenemine toimus just vanemaealise kodanikkonna hulgas, kelle jaoks on uus president kõrge autoriteediga arvamusliider,? leidis Voog. ?Nooremate Eesti kodanike hulgas toimus toetuse tõus oluliselt varem, juba juulis-augustis 2001.?

Emori analüütikute hinnangul ei ole küsitlustulemusi pikema perioodi keskmisena vaadeldes Balti riikide vahel väga suuri erinevusi Euroopa Liiduga ühinemise toetamises. Toetusprotsendid ühinemisele Euroopa Liiduga on püsinud kõigis kolmes riigis 50% lähedal, erinevuste tekkides pole need osutunud püsivaks.

Hetkel kuum