17. juuli 2002 kell 7:43

Greenspani optimism jäi börsile väheseks

USA keskpanga juht ennustas probleemidest hoolimata USA majandusele stabiilset kasvu, kuid aktsiate langust peatada ei suutnud.

Greenspan prognoosis sel aastal USA majanduskasvuks 3,5-3,75%, mis on optimistlikum kui aasta alguses ennustatud 2,5-3%.

Samas ei üritanud ta vähendada negatiivset mõju turgu raputavatest raamatupidamisskandaalidest, taunides ?nakkavat ahnust? USA majanduses ja Wall Streetil. Greenspan hoiatas, et usalduskriisist USA finantsturgude vastu võib saada peamine takistus majanduse täie potentsiaali rakendumisel. Samuti kordas Greenspan kriitikat firmajuhtide aktsiaoptsioonide aadressil.

Greenspan ütles, et inflatsioon on kontrolli all, millest võib eeldada, et USA viimase 40 aasta madalaimale tasemele langetatud laenuintressid lähikuudel ei tõuse.

USA on majanduses jätkuvalt hulk ebakindlust, ütles Greenspan - alates firmade investeeringutest ja kasumitest võimalike uute skandaalide ja rahvusvahelise poliitilise olukorra ebastabiilsuseni välja. Fundamentaalnäitajad on aga tugevad, mis loovad eelduse stabiilse kasvu taastumiseks.

Nii nagu president Bushi kaks viimast kõnet ei suutnud ka Greenspan süstida aktsiaturgudesse piisavalt optimismi ning peale kõne lõppu läksid need uuesti langusesse. Wall Street Journal kirjutab, et Grenspanil on raske ülesanne viia kasvule tagasi majandus, mille suurimaks probleemiks on aktsiaturgude langus, kus keskpanga rahapoliitikal olulist mõju ei ole.

Hetkel kuum