Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sülearvutite müük kasvab tänavu kaks korda

  ?Eelmisel aastal oli sülearvutite turumaht Eestis umbes 4000 sülearvutit, tänavu oli kasv mullusega võrreldes kohati kohekordne, seega aasta lõpuks ei peaks sülearvutite müüginumber jääma alla 6000 ega ületama 8000,? ütles Eesti suurima arvutite hulgimüüja ASi GNT Eesti tegevdirektor Andres Suitso.
  Suitso ei saanud eile avaldada täpseid sülearvutite müüginumbreid, kuid ütles, et üheksa kuuga müüs ettevõte umbes 1500 sülearvutit.
  ?Sülearvutite müük on võrreldes lauarvutite müügiga kujunenud domineerivaks, vahe on mõnel kuul olnud lausa 2?3 korda sülearvutite kasuks,? lausus Suitso. ?Oma osa on siin ka selles, et kodumaised arvutitootjad on lauaarvutite turul veelgi enam oma positsioone tugevdanud.?
  GNT toob maale Hewlett-Packardi, Compaqi, IBMi, Toshiba ja Fujitsu-Siemensi sülearvuteid. ?Esialgu sülearvutite pakutavat kaubamärkide valikut suurendada ei ole plaanis, aga tulevikus ei ole see välistatud,? lisas Suitso.
  Eesti üks suuremaid arvutihulgimüüjaid AS Tech Data Eesti on jaanuarist alates müünud Eestis üle 1300 sülearvuti.
  ?Septembris oli müüdud lauaarvuti ja sülearvuti suhe umbes kaks kolmele sülearvutite kasuks,? ütles Tech Data Balti regiooni turundusdirektor Henri Ploom. ?Eelmise aasta septembris oli aga suhe üks neljale lauaarvutite kasuks.?
  Populaarseimad sülearvutid on Ploomi sõnul keskmise hinnaklassi tooted, millel vähemalt 14tolline ekraan ja CD-seade.
  ?Olulisim on hind, mis peab mahtuma vahemikku 21 000? 28 000 krooni,? sõnas Ploom. ?Tech Data selle aasta müüduim sülearvutimudel on konkurentsitult Hewlett-Packard XE seeriast, seda eelkõige tänu tootja paindlikule hinnapoliitikale ja mudelite rohkusele.?
  Veebruari lõpus oma sülearvutite tootmist alustanud MicroLink müüs septembri lõpuks 160 sülearvutit, neljanda kvartali prognoosiks on 70?100 sülearvutit.
  ?Sülearvutid moodustavad 2?5 protsenti kuu toodangust,? ütles ASi MicroLink Arvutid juhatuse esimees Mait Rahi, kelle sõnul on ettevõtte turuosa umbes 5?7. ?Esialgne eesmärk oli 10 turust. Aasta algusest tegime julge prognoosi ja plaanisime müüa aastaga 400 sülearvutit, suvi oli aga vaikne ja nii palju müüa ei õnnestunud.?
  MicroLinki sülearvuti maksab sõltuvalt mudelist 27 000? 32 000 krooni. ?Kõige odavamas segmendis konkureerimine on mõttetu, sest seal müüakse ühekordseid odavaid partiisid. Nende puhul on tegemist rängalt allahinnatud arvutitega, et lihtsalt laoprobleemist vabaneda,? märkis Mait Rahi. Tema hinnangul on MicroLinki sülearvuti võrreldes välismaise analoogiga umbes viiendiku võrra odavam.
  ?Sülearvutite tootmine on kasumlik ja jääb kasumlikuks ka siis, kui toota 20?40 arvutit kuus,? üles Rahi.
  Rahi hinnangul ei tõuse sülearvutite osakaal äriklientide arvutipargis üle 50 protsendi. ?Arvan, et Eestis on tempo veel aeglasem. Alati jääb töökohti, kus pole vaja või pole võimalik sülearvutit kasutada,? sõnas ta.
  Septembris tootis MicroLink kokku 1389 arvutit, jäädes esmakordselt lauarvutite tootmises alla seni teisel kohal olnud ASile Ordi. Ordi müüs 1461 arvutit.
  ASi Ordi juhataja ja omanik Sulev Sisask ütles, et Ordil on endiselt plaan hakata tootma oma sülearvutit, kuid seda ei juhtu tema sõnul niipea.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Mihkel Nestor: majandus langeb veel mõnda aega
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Värbajad annavad nõu: mida teha, kui turul pole sobivat töötajat?
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Euroopa Liit kehtestas viimaks Vene naftale hinna ülempiiri Uuendatud: USA kehtestab sama ülempiiri
Pärast pikki vaidlusi otsustas Euroopa Liit kehtestada Vene toornaftale hinna ülempiiri 60 dollarit barrel. USA teatas samuti ülempiiriga ühinemisest.
Pärast pikki vaidlusi otsustas Euroopa Liit kehtestada Vene toornaftale hinna ülempiiri 60 dollarit barrel. USA teatas samuti ülempiiriga ühinemisest.

Olulisemad lood

NBA lubab pensionifondidel klubide omanikeks olla
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.