• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sülearvutite müük kasvab tänavu kaks korda

  ?Eelmisel aastal oli sülearvutite turumaht Eestis umbes 4000 sülearvutit, tänavu oli kasv mullusega võrreldes kohati kohekordne, seega aasta lõpuks ei peaks sülearvutite müüginumber jääma alla 6000 ega ületama 8000,? ütles Eesti suurima arvutite hulgimüüja ASi GNT Eesti tegevdirektor Andres Suitso.
  Suitso ei saanud eile avaldada täpseid sülearvutite müüginumbreid, kuid ütles, et üheksa kuuga müüs ettevõte umbes 1500 sülearvutit.
  ?Sülearvutite müük on võrreldes lauarvutite müügiga kujunenud domineerivaks, vahe on mõnel kuul olnud lausa 2?3 korda sülearvutite kasuks,? lausus Suitso. ?Oma osa on siin ka selles, et kodumaised arvutitootjad on lauaarvutite turul veelgi enam oma positsioone tugevdanud.?
  GNT toob maale Hewlett-Packardi, Compaqi, IBMi, Toshiba ja Fujitsu-Siemensi sülearvuteid. ?Esialgu sülearvutite pakutavat kaubamärkide valikut suurendada ei ole plaanis, aga tulevikus ei ole see välistatud,? lisas Suitso.
  Eesti üks suuremaid arvutihulgimüüjaid AS Tech Data Eesti on jaanuarist alates müünud Eestis üle 1300 sülearvuti.
  ?Septembris oli müüdud lauaarvuti ja sülearvuti suhe umbes kaks kolmele sülearvutite kasuks,? ütles Tech Data Balti regiooni turundusdirektor Henri Ploom. ?Eelmise aasta septembris oli aga suhe üks neljale lauaarvutite kasuks.?
  Populaarseimad sülearvutid on Ploomi sõnul keskmise hinnaklassi tooted, millel vähemalt 14tolline ekraan ja CD-seade.
  ?Olulisim on hind, mis peab mahtuma vahemikku 21 000? 28 000 krooni,? sõnas Ploom. ?Tech Data selle aasta müüduim sülearvutimudel on konkurentsitult Hewlett-Packard XE seeriast, seda eelkõige tänu tootja paindlikule hinnapoliitikale ja mudelite rohkusele.?
  Veebruari lõpus oma sülearvutite tootmist alustanud MicroLink müüs septembri lõpuks 160 sülearvutit, neljanda kvartali prognoosiks on 70?100 sülearvutit.
  ?Sülearvutid moodustavad 2?5 protsenti kuu toodangust,? ütles ASi MicroLink Arvutid juhatuse esimees Mait Rahi, kelle sõnul on ettevõtte turuosa umbes 5?7. ?Esialgne eesmärk oli 10 turust. Aasta algusest tegime julge prognoosi ja plaanisime müüa aastaga 400 sülearvutit, suvi oli aga vaikne ja nii palju müüa ei õnnestunud.?
  MicroLinki sülearvuti maksab sõltuvalt mudelist 27 000? 32 000 krooni. ?Kõige odavamas segmendis konkureerimine on mõttetu, sest seal müüakse ühekordseid odavaid partiisid. Nende puhul on tegemist rängalt allahinnatud arvutitega, et lihtsalt laoprobleemist vabaneda,? märkis Mait Rahi. Tema hinnangul on MicroLinki sülearvuti võrreldes välismaise analoogiga umbes viiendiku võrra odavam.
  ?Sülearvutite tootmine on kasumlik ja jääb kasumlikuks ka siis, kui toota 20?40 arvutit kuus,? üles Rahi.
  Rahi hinnangul ei tõuse sülearvutite osakaal äriklientide arvutipargis üle 50 protsendi. ?Arvan, et Eestis on tempo veel aeglasem. Alati jääb töökohti, kus pole vaja või pole võimalik sülearvutit kasutada,? sõnas ta.
  Septembris tootis MicroLink kokku 1389 arvutit, jäädes esmakordselt lauarvutite tootmises alla seni teisel kohal olnud ASile Ordi. Ordi müüs 1461 arvutit.
  ASi Ordi juhataja ja omanik Sulev Sisask ütles, et Ordil on endiselt plaan hakata tootma oma sülearvutit, kuid seda ei juhtu tema sõnul niipea.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Balti jahuveskite suurost jõudis kolme konkurentsiametisse
Tehing, millega jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli, jõudis kolme riigi konkurentsiametite kätte.
Tehing, millega jahutootja Tartu Mill omandab Leedu Baltic Milli, jõudis kolme riigi konkurentsiametite kätte.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.